img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-4-2019 11:30

Preventieve bestrijding eikenprocessierupsen weer van start

Roermond - Het is voorjaar en dat betekent niet alleen dat bomen en planten weer tot bloei komen,  maar dat ook de eikenprocessierups zich weer zien. De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij blootstelling aan de zogenaamde brandharen van de rups. De gemeente Roermond gaat naar verwachting vanaf maandag 29 april 2019 op milieuvriendelijke wijze met een biologisch middel de eikenprocessierups preventief bestrijden. 

img

Door de weersomstandigheden en de ontwikkeling van de rupsen, kunnen vooraf de exacte dagen en locaties van het bestrijden niet vermeld worden. Op basis van monitoring wordt bepaald wat het beste en meest effectieve moment voor de preventieve bestrijding is. Gestart wordt in het buitengebied. Bedoeling is dat de werkzaamheden binnen drie weken zijn afgerond. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt ook in de avond- en nachtelijke uren gewerkt.

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs op zoek naar voedsel (eikenbladeren).

Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Klachten? Spoel dan direct de huid of de ogen met veel water. Niet krabben of wrijven, want dan verspreiden de brandharen zich verder over het lichaam. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. 

Meer informatie over de eikenprocessierups via deze link

Wellicht interessant