img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-5-2023 17:28

Kapel onder de Linden Thorn viert 350-jarig bestaan

Thorn - 21 mei 2023 - In 1673 werd in Thorn een kapel gebouwd in opdracht van Clara-Elisabeth, gravin van Manderscheidt Blankenheim, kanunnikes van de Rijksabdij Thorn. Deze historische en generaties lang bij velen bekende en geliefde Kapel onder de Linden bestaat dit jaar 350 jaar en dat wordt herdacht en gevierd met diverse activiteiten. De festiviteiten gaan op vrijdag 8 september van start met een pontificale hoogmis in de Abdijkerk en de toneelvoorstelling 'Ontstaansgeschiedenis van de oprichting van de Kapel onder de Linden. 

img

Overzicht jubileumactiviteiten

Expositie Kapel onder de Linden

Tot en met zondag 31 december is er bij het KunstPodium Maasgouw een expositie, die geheel in het teken staat van het jubileum van de kapel Onder de Linden. Tonnie Vogten toont haar papierknipkunst en Truus Corstjens deelt haar verzameling van allerlei items over de geschiedenis van de kapel.

waar - VVV-Thorn, Wijngaard 14, 6017 AG Thorn 

openingstijden -  maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur / zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur

toegang - gratis

Pontificale Hoogmis

Op vrijdag 8 september is er om 18.00 uur een pontificale hoogmis in de Abdijkerk in Thorn. Het abdijkoor en ensemble van Harmonie St. Michaël luisteren de dienst muzikaal op. Bij aanvang van de Heilige Mis wordt het Mariabeeld uit de kapel de kerk binnen gedragen. De Pelgrimskaarsen in de kapel worden vervangen! Tijdens deze viering worden de nieuwe Pelgrimskaarsen van de betrokken Parochies
en omliggende dorpen aan het publiek getoond. Op ceremoniële wijze worden de kaarsen gezegend.

Toneelstuk "Ontstaansgeschiedenis van de oprichting van de Kapel onder de Linden"   

Op vrijdag 8 september voert Applaus in het openluchttheater Thorn om 20.00 uur het toneelstuk  'Ontstaansgeschiedenis van de oprichting van de Kapel onder de Linden' uit. De muzikale omlijsting is in handen van vrouwenkoor Thorensis en muziekensemble van de Koninklijke Harmonie. In de vorige eeuw kende Thorn al een stadsdichter…….De heer Luis ! 

MONOLOOG “Vertrouwen in Maria”

Op zaterdag 9 september om 20.00 uur houdt Elena Peeters in de Abdijkerk in Thorn de monoloog 'Vertrouwen in Maria'. In de Kapel onder de Linden in Thorn ligt een klapper waarin mensen iets kunnen schrijven: smeekbeden, uitingen van hoop, dankbetuigingen. Het is prachtig hoe mensen hun diepste zielenroerselen door middel van een klapper toevertrouwen aan een Mariabeeld. Tegelijk is het schrijnend; ze kunnen er niet mee terecht bij iemand in hun directe omgeving. De Belgische actrice Elena Peeters heeft een voorstelling gemaakt rond dit intentieboek. 

Processie naar Kapel onder de Linden

Op zondag 10 september vormen de op vrijdag 8 september gezegende kaarsen een onderdeel van de processie en worden zij naar de Kapel onder de Linden gedragen. De processie vertrekt om 14.00 uur vanaf de Wijngaard in Thorn naar de Kapel onder de Linden via Hoogstraat – Wilhelminalaan – Lindepad – Kruisweg – Sleestraat – Heerbaan. Bij aankomst aan de kapel is er een kort lof en muzikale afsluiting.

Weekdagen binnen het Octaaf 

maandag 11 september

19.00 uur - H. Mis in de Kapel onder de Linden

20.00 uur  - Onder auspiciën van GHK “Land van Thorn” presenteert prof. Van Woerkum een lezing over Mariadevotie en Marialiederen in Zuid-Nederland. Het lied Sterre der Zee en het leid van Onze Lieve vrouw onder de Linden komen onder andere aan de orde. Locatie = Zaal Aod Thoear, Steegputstraat 1, Thorn

Dinsdag 12 september

19.00 uur - H. Mis in de Kapel onder de Linden

woensdag 13 september

14.30 uur - Pelgrimstocht van de kinderen en de senioren vanuit Sterrebosch naar Kapel onder de Linden. Onderweg kan iedereen aansluiten. Let op: de aanvangstijd kan nog wijzigen.  

19.00 uur - H. Mis in de Kapel onder de Linden.

donderdag 14 september

19.00 uur - H. Mis in de Kapel onder de Linden m.m.v. Abdijkoor Thorn

vrijdag 15 september

19.00 uur - H. Mis in de Kapel onder de Linden

zaterdag 16 september

20.00 uur - speciaal en uniek concert van de Schola Cantorum "Muziek uit Thorner Stift" in de Abdijkerk

Neem ook eens een kijkje op de website 350jaarkapelonderdelinden.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
210523/HvL

Wellicht interessant