img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-6-2023 14:21

Ecologisch beheer gemeente Maasgouw werkt!

Maasgouw - 29 juni 2023 - De afgelopen twee jaar liet de gemeente Maasgouw de wilde bijenpopulatie in kaart te brengen. Op 21 locaties in Maasgouw werden in drie seizoenen alle wilde bijen geïnventariseerd. De resultaten van het onderzoek zijn indrukwekkend: er zijn maar liefst 161 van de 360 soorten wilde bijen (die in  Nederland leven) aangetroffen. Hiervan staan 42 soorten wilde bijen op de rode lijst van bedreigde soorten. Opmerkelijk genoeg is er zelfs één nieuwe soort voor Nederland ontdekt, de stadsmaskerbij.

img

Wadi’s zijn hotspot

Uit de inventarisaties blijkt dat de wadi’s ware hotspots voor wilde bijen zijn. De meeste bijensoorten werden aangetroffen in de wadi aan het Bongerdpad in Heel (52 soorten) en bij de wadi bij Op de Konie in Stevensweert (50 soorten). Andere gebieden die goed scoorden waren de Vestingwerken in Stevensweert (48 soorten), de berm van de Molendijk bij Ohé en Laak (45 soorten), de wadi's van Krijtenberg in Beegden (42 soorten) en de voormalige voetbalvelden Reutsdael in Heel (41 soorten).

Opvallend is ook dat er in de bebouwde kom meer soorten bijen voorkomen dan in het buitengebied.

Wethouder Blomen: “Om de biodiversiteit te verhogen beheert de gemeente het openbaar groen steeds vaker op een natuurvriendelijke en ecologische manier. We maaien bermen in delen, vormen gazons om met kruidenmengsels en we maaien minder vaak. Deze aanpak draagt natuurlijk bij aan de enorme hoeveelheid wilde bijen die nu in Maasgouw is geteld.”

Vervolg 2023

Ook in 2023 gaat de gemeente opnieuw het aantal wilde bijen inventariseren. Dit jaar is ervoor gekozen om hiervoor 15 locaties te kiezen waarbij inwoners direct betrokken zijn. De eerste inventarisatie is inmiddels uitgevoerd.

De voorlopige top drie van soortenrijkste gebieden in 2023 is:
1.    Natuurspeelplek Ut Thoearder Eppelke met 25 soorten
2.    Dorpsboomgaard Wessem met 19 soorten
3.    Gedeelde derde plek voor twee gebieden in Thorn: Dorpsboomgaard Notenbeemd en Vlinderidylle Lindepad. In deze twee gebieden zijn tot dusver 16 soorten aangetroffen.

In totaal worden er drie inventarisatierondes uitgevoerd. De informatie uit de inventarisaties gebruikt de gemeente bij het inrichting en het beheer van groenvoorzieningen in Maasgouw. Dit is één van acties die Maasgouw neemt om de biodiversiteit te herstellen.

stockfoto
290623/HvL

Wellicht interessant