img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-8-2023 11:45

36e jaarlijkse Herdenking bij Nationaal Indië-monument in Roermond

Roermond - 27 augustus 2023 - Op zaterdag 2 september vindt de 36e jaarlijkse herdenking plaats bij het Nationaal Indië-monument in het Nationaal Herdenkingspark Hattem in Roermond. De herdenkingstoespraak wordt gehouden door Demissionair minister van Defensie K. Ollongren. Ook dit jaar vliegen om 14.45 uur, als eerbetoon, vier F-16 straaljagers over het Herdenkingspark in een missing-men-formatie. Iedereen is van harte welkom! 

 

img

De Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 zal wederom de vele duizenden omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea op gepaste en waardige wijze gedenken bij het Nationaal Indië-monument.

Ook worden de Nederlandse militairen herdacht, omgekomen tijdens de meer recentere internationale vredesmissies; dit gebeurt bij het Monument voor Vredesoperaties.

Natuurlijk wordt ook stilgestaan bij hen die wel terugkeerden.

Naast de vertegenwoordiging van Indië- en Nieuw-Guinea veteranen en nabestaanden zijn diverse vertegenwoordigers van de verschillende overheden en organisaties uitgenodigd; zoals de vertegenwoordiger van het Koninklijk Huis, vertegenwoordigers van de 1ste en 2de Kamer der Staten-Generaal en het Kabinet, de Commandant der Strijdkrachten en zijn Operationele Commandanten, de Gouverneur en nog velen anderen.

Programma 2 september 2023

9.45 uur

De dag begint officieel met een VOMI-Veteranenlezing in theater de Oranjerie in Roermond. Ontvangst vanaf 9.00 uur. De lezing duurt van 9.45 uur tot 11.30 uur. Onderwerp van de themalezing is ‘75 jaar inzet VN missies met Nederlandse deelname ’. 

14.00 uur 

Start van de de herdenkingsceremonie en kranslegging in het Nationaal Herdenkingspark Hattem in Roermond. 

Dhr. J. Kneepkens, voorzitter van de stichting spreekt het welkomstwoord uit, gevolgd door het openingsgebed door legeraalmoezenier S. Brouwers.

De herdenkingstoespraak wordt gehouden door Demissionair minister van Defensie  K. Ollongren; tevens zal de voorzitter van het Karel Doorman Fonds Viceadmiraal b.d. de heer B. Bekkering een toespraak houden.

Leerlingen van basisschool de Hovenier begeleiden de kransleggers en lezen een zelf gemaakt gedicht voor.

Stadsdichter dhr. H. van Bergen zal een declamatie voordragen.

Ook dit jaar vliegen om 14.45 uur, als eerbetoon, vier F-16 straaljagers over het Herdenkingspark in een missing-men-formatie.

Ook worden individuele kransen gelegd en is er de kranslegging door/namens de Roeiverenigingen.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het koor Corde et Animo uit Montfort en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

De Herdenking wordt om 15.25 uur afgesloten met een defilé van autoriteiten en genodigden.

 

De herdenking wordt integraal en live uitgezonden door de provinciale radio-en televisiezender L1.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

foto Gerard van den Braak|DeltaLimburg.nl
260823/HvL

Wellicht interessant