img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-9-2023 10:30

Belangrijkste aandachtspunten bij het starten van een uitzendbureau

20 september 2023 - Denk jij er wel eens over om een uitzendbureau te starten? Dat kan een mooie carrièrekeuze zijn als ondernemer, want het is immers een mooie taak om mensen en werkgevers aan elkaar te koppelen en zo bij te dragen aan werkgelegenheid. Maar een uitzendbureau starten is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. We bespreken in dit artikel drie belangrijke aandachtspunten bij het starten van een uitzendbureau.

Belangrijke zaken die geregeld moeten worden

Een uitzendbureau is een bedrijf. Als je nog niet als ondernemer ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel, moet je dit doen. Dan kun je een KvK-nummer en een btw-nummer krijgen, waarmee je daadwerkelijk als ondernemer aan de slag kunt. Uiteraard heb je ook een bedrijfsnaam nodig. Dit hoeft niet per se de naam van je KvK-inschrijving te zijn, maar moet wel in de beschrijving van je bedrijfsactiviteiten opgenomen worden. Let erop dat je met jouw keuze van bedrijfsnaam aan de regels voldoet en niet in andermans vaarwater gaat zitten. Verder moet je een rechtsvorm kiezen: ga je aan de slag als eenmanszaak, of wil je er een bv of vof van maken? Verdiep je in wat deze zaken precies inhouden. Wat je verder ook nog moet regelen, is een zakelijke bankrekening voor je uitzendbureau.

Examen afleggen

Toch is het nog niet zó simpel om een uitzendbureau op te starten. Je hebt er namelijk papieren voor nodig. Hiervoor moet je een examen afleggen. Dit doe je bij de Stichting Examens Uitzendbranche (SEU). Tijdens dit examen word je getoetst op je kennis van de organisatie van de uitzendbranche, maar ook op kennis van relevante wet- en regelgeving en arbeidsvoorwaarden. Ook is er in het examen aandacht voor het aspect van arbeidscommunicatie. Dit is dus niet iets wat je zomaar even doet. Het is immers belangrijk dat je met een solide basis van relevante kennis een onderneming zoals uitzendbureau start, aangezien jouw activiteiten ook anderen beïnvloeden op het gebied van werk en inkomen.

Backoffice: zelf doen of uitbesteden?

Bij een uitzendbureau komt veel backofficewerk kijken. Er zijn veel administratieve zaken, en natuurlijk zoiets belangrijks als verloning, aangezien je mensen werk verschaft en in feite de werkgever bent. Om deze processen zo veel mogelijk te automatiseren, ben je gediend met goede en toegewijde uitzend software. Daarnaast moet je je echter ook nog aansluiten bij de NBBU of de ABU als je de verloning zelf gaat doen. Hiervoor moet je in het bezit zijn van NEN 4400-1 certificering. Houd er rekening mee dat het lidmaatschap en de certificering tot een paar duizend euro per jaar kunnen kosten. Het alternatief is om deze backofficetaken uit te besteden aan een gespecialiseerde externe partij.

De standaardzaken voor het opstarten van een bedrijf zijn waarschijnlijk weinig verrassend, maar de rest is misschien wel nieuw voor je. Zonder het afleggen van een examen kun je dus geen uitzendbureau beginnen en zonder NEN-certificering mag je niet zelf verlonen. Dat zijn dus belangrijke zaken om in overweging te nemen wanneer je overweegt om een uitzendbureau te starten.

Wellicht interessant