img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-10-2023 11:20

Gemeente Roermond krijgt subsidie voor vestiging bibliotheek op de Donderberg

Roermond - 6 oktober 2023 - Gemeente Roermond heeft een riante subsidie ontvangen vanuit de Rijksregeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024’ voor het oprichten van een extra bibliotheekvestiging. Momenteel wordt de haalbaarheid van de realisatie van een bibliotheek in de wijk Donderberg onderzocht. Door deze subsidie wordt de kans hierop aanzienlijk vergroot. Ook wordt gekeken naar kansen om de bibliotheekfunctie in de kernen te versterken. 

img

Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling kunnen gemeenten het bibliotheeknetwerk versterken en zich voorbereiden op de wijziging van de Bibliotheekwet 2025. 

De subsidie, ter hoogte van € 440.000, is toegekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze financiële impuls kan de realisatie van een bibliotheek op de Donderberg aanzienlijk versnellen. De gemeente onderzoekt momenteel de haalbaarheid van mogelijke locaties.

Ook zal gekeken worden naar kansen om de bibliotheekfunctie in de kernen te versterken.

De Provincie Limburg is ook enthousiast. Er wordt momenteel gesproken met de Provincie om te bezien of zij dit initiatief mede kan omarmen.

Jeanine Deckers, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Bibliorura in Roermond deelt haar enthousiasme over dit belangrijke initiatief: “De functie van een bibliotheek in een wijk gaat veel verder dan het uitlenen van boeken. Deze subsidie stelt ons in staat om een moderne, toegankelijke ruimte te creëren waar mensen van alle leeftijden kunnen leren, ontdekken en verbinden.”

Wethouder Felix van Ballegooij van Roermond voegt toe: “Dit is een geweldige kans voor de Donderberg en voor Roermond als geheel. Een bibliotheek in deze wijk zal niet alleen de buurt versterken, maar moet ook de toegang tot kennis, cultuur en ontmoeting in de wijk vergroten. We zijn dankbaar voor de steun van het Ministerie en kijken ernaar uit om samen met Bibliorura de bibliotheek nog dichter bij de mensen te brengen.”

Uiterlijk op 31 december 2025 moet de bibliotheek zijn gerealiseerd conform de subsidievoorwaarden van het Ministerie. 

stockfoto
061023/HvL

 

Wellicht interessant