img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-10-2023 16:14

RivierPark Maasvallei officieel erkend als Landschapspark

Limburg B/NL - 19 oktober 2023 - Op vrijdag 13 oktober heeft de de Vlaamse regering RivierPark Maasvallei officieel erkend als een bijzonder gebied, namelijk als een 'Landschapspark'. Deze erkenning zorgt voor een positieve impuls in de ontwikkeling van deze regio op verschillende gebieden zoals recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme. 

img

De afgelopen 15 jaar viel de Maasvallei al regelmatig in de ‘landschappelijke’ prijzen. Van de ‘Prijs Publieke Ruimte’ voor de ontwikkeling van de randinfrastructuur – denk aan de bekende zuilen aan de invalswegen - over de ‘beste wandelroute van het jaar’ voor de Lange Afstandswandeling, tot het ‘rewilding certificate’ voor de natuurbeheerders met hun grote grazers.

Ook voor het project Grensmaas (duurzame opzet rivierverbreding met grindontginning) en zelfs voor de topwijnen van de gelijknamige beschermde oorsprongsbenaming werden al regelmatig prijzen uitgereikt. 

Daar komt nu de erkenning als landschapspark bij. Met deze erkenning wordt nu ook bevestigd dat de Maasvallei niet enkel voor Limburg een waardevol landschap is, maar voor ver daarbuiten. 

Het is in het bijzonder een opsteker voor de 25 partners waaronder de Maasgemeenten, provincies Limburg en de beheerders. De ondertekenende partners zijn de gemeentes Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik, Kinrooi, Maasgouw, Echt-Susteren, Sittard-Geleen, Stein, Meerssen en Maastricht, de beide provincies Limburg, Limburgs Landschap, Natuurpunt, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Agropolis, Steengoed, Projectgrindwinningscomité, Visit Zuid-Limburg, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Limburg Marketing/VVV Hart van Limburg, ARK en het Bekkensecretariaat Maasbekken.  

Rivierpark Maasvallei

De Maas is een regenrivier en vormt 40 km lang de Belgisch Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Het RivierPark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken … met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Het is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen.  

Neem ook eens een kijkje op de website rivierparkmaasvallei.eu/nl.  

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
191023/HvL

Wellicht interessant