img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-11-2023 13:15

Gemeente Leudal - PMD inzameling verandert vanaf 1 januari 2024

Leudal - 23 november 2023 - Vanaf 1 januari 2024 wordt het PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) elke twee weken aan huis opgehaald in doorzichtige zakken. Op dit moment is het PMD erg vervuild, waardoor hele vrachten afgekeurd moeten worden. Dat is zonde omdat daardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan. De PMD-zakken worden door de gemeente Leudal gratis verstrekt. In week 50 ontvangen de inwoners 24 PMD-zakken thuis en daarna zijn ze gratis af te halen op diverse locaties.

img

De afgekeurde PMD moet worden verbrand en dat is veel duurder dan recyclen.

Huis aan huis opgehaald

Vanaf 1 januari 2024 wordt het PMD-afval (plastic, metaal en drinkpakken) elke twee weken aan huis opgehaald in doorzichtige zakken, die door de gemeente Leudal gratis beschikbaar worden gesteld. De inzamelaar én de afvalverwerker kunnen zo beter zien of er geen verkeerd afval in de zak zit. 

Gratis PMD-zakken

In week 50 krijgen de inwoners een informatiepakket thuisbezorgd waarin 24 PMD-zakken zitten. Daarin staat hoe u de zakken moet aanbieden. Ook zit er een afvalscheidingswijzer in, zodat u precies weet welk afval in de PMD-zak mag.

Zijn de zakken op?

Dan kunt u gratis nieuwe zakken krijgen bij een afhaallocatie bij u in de buurt. Op dit moment zijn de volgende afhaallocaties al bekend, waar u vanaf 1 januari 2024 terecht kunt:   

- Baexem - Spar Synco | Dorpstraat 91
- Ell - Spar Derksen | Sebastiaanstraat 12
- Grathem - Schreurs “Bie Smidje” | Gulden Eind 9
- Horn - Spar Vermeulen | Rijksweg 20
- Ittervoort - Albert Heijn | Begoniastraat 12
- Neer - Spar Kuijpers | Hoogstraat 7
- Roggel - Milieupark | Bevelantstraat 1

Op www.rdmaasland.nl vindt u een actuele lijst met afhaallocaties. De gemeente streeft ernaar om in zoveel mogelijk kernen een afhaallocatie te realiseren.

Wanneer wordt het PMD-afval opgehaald?

Vanaf 1 december 2023 kunt u op de Afvalwijzer app lezen wanneer uw PMD afval wordt opgehaald. Wilt u een melding krijgen wanneer het PMD-afval wordt opgehaald? Zet dan de notificatie voor PMD aan via het menu linksboven en dan klikken op Instellingen. Heeft u de Afvalwijzer app nog niet? Download deze dan gratis via Google Play of App Store.

Heeft u liever een papieren versie van de afvalkalender? Dan kunt u die via www.mijnafvalwijzer.nl zelf downloaden en printen (klik op icoontje PDF). Heeft u geen printer, klik dan op het icoontje met kalender en potlood. U ontvangt dan binnen twee weken een afvalkalender via de post.

PMD-Containers wijkparkjes verdwijnen

Omdat het PMD vanaf 1 januari aan huis wordt ingezameld, verdwijnen de PMD-containers in de wijk. PMD kunt u dan alleen nog kwijt via de huis-aan-huis inzameling of via het milieupark.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van RD Maasland. 

Bron Gemeente Leudal/foto RD Maasland
231123/HvL

 

Wellicht interessant