img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-1-2024 12:10

Lezing 'Begraafcultuur in Limburg' in Maasbracht

Maasbracht - 2 januari 2024 - Op woensdag 10 januari verzorgt Maurice Heemels - op uitnodiging van Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden - in Maasbracht een lezing over de begraafcultuur in Limburg en dan speciaal over het Oude Kerkhof aan de Veerweg in Maasbracht. Gemeente Maasgouw wil deze begraafplaats moderniseren en heeft de Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden verzocht haar visie over die plannen te geven.  

img

In zijn lezing gaat dr. M.Heemels in op de betekenis en belang van funerair erfgoed in het algemeen  en het streven van de Stichting Funerair Erfgoed Limburg om deze begraafcultuur te beschermen. Ook zal   Heemels ingaan op het funerair erfgoed dat anno 2024 nog in Maasbracht te zien is. Met name op het Oude Kerkhof aan de Veerweg. Gemeente Maasgouw wil de begraafplaats moderniseren en heeft de Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden verzocht haar visie over die plannen te geven.

Over Maurice Heemels

Maurice Heemels is geboren  in Melick in 1971. Hij is medeoprichter van de Stichting Oude Kerkhof Roermond en sinds 1996 in meerdere rollen betrokken bij deze stichting. Sinds 2020 is hij tevens voorzitter van Funerair Erfgoed Limburg.  Heemels maakte deel uit van de werkgroep, die de eerste canon van het Nederlands Funerair Erfgoed samenstelde. Als historicus promoveerde hij in 2016  op een proefschrift getiteld “ Op den akker des doods, waar allen gelijk worden. Begraafcultuur in Roermond, 1870-1940.” In het proefschrift staat de begraafplaats ‘Nabij  de Kapel ‘centraal . Daar vonden  in  de periode 1870-1940   alle Roermondenaren hun laatste rustplaats.  De begraafplaats is door Heemels  vanuit  sociaalhistorisch, cultureel religieus en kunsthistorisch perspectief  bekeken.  19de eeuwse en begin 20 -eeuwse  begraafplaatsen worden wel getypeerd als “ spiegel van de samenleving”. Voornoemd  boek is uitgegeven  bij  uitgeverij Verloren te Hilversum. In de afgelopen 25 jaar heeft hij een aantal publicaties over begraafcultuur geschreven.

Maurice Heemels is lerarenopleider geschiedenis en teamcoordinator maatschappijvakken aan de Fontys Lerarenopleiding in Sittard. Hij is redacteur van de Spiegel van Roermond en lid van het hoofdbestuur van het LGOG.

Praktische informatie

wanneer - woensdag 10 januari 2024, aanvang 19.30 uur

waar - Maas Binnenvaartmuseum, Havenstraat 25, Maasbracht

toegang - gratis voor leden van Heemkundevereniging Maasbracht. De entree voor niet-leden bedraagt € 5,00

aanmelden - is verplicht en kan bij Noud van der Zee (secretariaat) via 0475-464872 of noud1zee13@gmail.com

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden 
020124/HvL

 

Wellicht interessant