img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-1-2024 12:31

Ketogeen dieet: steeds populairder bij mensen met diabetes

9 januari 2024 - Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent voor veel mensen dat de goede voornemens weer uit de kast worden getrokken. Vol moed beginnen we aan de eerste bladzijden van het nieuwe jaar. Dit jaar gaat het toch echt lukken om die x-aantal kilo’s af te vallen. Veelal worden hierbij bekende dieetvormen gebruikt. Een van de bekendste dieetvormen van dit moment is het ketogeen dieet. Opvallend genoeg is dit dieet vooral bij mensen met diabetes erg populair. Maar waarom? 

img

Het ketogeen dieet heeft als kenmerk dat er zo min mogelijk koolhydraten worden gegeten. Deze worden vervangen door gezonde vetten en een minimale hoeveelheid eiwitten. Het dieet is van oorsprong bedacht door de medische wereld om mensen met epilepsie te helpen. Door een aangepast dieet te volgen, nam het aantal toevallen flink af. Veel later blijkt dat keto-eten ook positieve effecten heeft op het reguleren van de bloedsuikers en daarbij mensen met diabetes kan helpen. 

Hoe weet je of je in ketose bent? 

Het doel van het ketogeen dieet is om in ketose te raken. Je komt in ketose als je lichaam te weinig insuline aanmaakt door een gebrek aan koolhydraten. Om toch energie te genereren voor het lichaam, zal deze vervolgens andere bronnen gebruiken. Hierbij worden meestal de bestaande vetten gebruikt. Bij het verbranden van deze vetzuren ontstaan er ketonen. Als je lichaam deze ketonen gebruikt in plaats van glucose, komt het in ‘ketose’. 

Maar hoe weet je of je de hoeveelheid koolhydraten in jouw voedingspatroon voldoende hebt geschrapt? Hier bestaan speciale keto strips voor. Wanneer de strips in aanraking komen met urine, zullen ze het aantal ketonen meten. Op basis van die uitslag, verkleurt de strip en kun je aan de hand van de gegeven kleur bepalen of je in ketose zit. Belangrijk is dat je over de juiste hoeveelheid ketonen in je lichaam beschikt. Een te lage hoeveelheid is niet effectief genoeg en een te hoge hoeveelheid kan gevaarlijk zijn. Daarom gebruikt men vooral in het beginstadium vaak keto strips. 

Voordelen van ketogeen eten met diabetes 

Maar waarom is ketogeen eten vooral erg populair onder mensen met diabetes? 

Het grootste voordeel ligt hem toch in het feit dat het lichaam minder glucose nodig heeft. Hierdoor blijkt de bloedsuikerspiegel standaard lager en ook stabieler. Daarnaast neemt de vraag naar insuline af. Bijkomend voordeel voor mensen met diabetes type II is dat ketogeen eten ook gewichtsverlies oplevert. In veel gevallen leidt dit ertoe dat de diabetes klachten afnemen en medicamenten in sommige gevallen zelfs minder nodig zijn. 

Bij diabetes type I levert het ketogeen dieet ook voordelen op. Vooral omdat de bloedsuiker minder hard stijgt na het nuttigen van een maaltijd. Hierdoor ligt de insulinebehoefte lager en is het makkelijker om de suikerspiegels onder controle te houden. 

Let op: het is belangrijk om het begin van het dieet extra goed op je bloedsuikers te letten. Met de producten van myglucosemonitor.com hou je je waardes goed in de gaten en voorkom je plotselinge dalingen of stijgingen. In het begin zal je lichaam nog best even moeten wennen. Neem daarnaast ook altijd contact op met je behandelend arts voordat je aan het dieet begint. Die kan samen met jou bekijken wat er mogelijk is en of er op voorhand misschien iets veranderd moet worden in de medicatie. 

Wellicht interessant