img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-1-2024 14:57

Bewonersbijeenkomst over plannen aanpassing Roggelsebeek en Neerpeelbeek

Heibloem - 31 januari 2024 - Waterschap Limburg wil de mogelijkheden onderzoeken om de inrichting van de Roggelsebeek en de Neerpeelbeek zodanig aan te passen dat ze een natuurlijker verloop krijgen en waar mogelijk klimaatrobuuster worden. Op dinsdag 6 februari wordt in Heibloem een bewonersbijeenkomst georganiseerd, waarbij aanwezigen worden geïnformeerd en kunnen meedenken over de kansen en knelpunten in de plannen. Iedereen is van harte welkom. De eerdere bewonersavond op 17 januari was geannuleerd door de hevige sneeuwval.

img

In de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw zijn de Roggelsebeek en de Neerpeelbeek rechtgetrokken. Bepaalde trajecten van deze twee beken zij destijds diep ingesneden in het landschap. Ze zijn daarom gevoelig voor droogte. Dit heeft een negatief effect op de aanwezige en potentiële natuur. Binnen de verkenning wil het waterschap onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de inrichting van de Roggelsebeek en de Neerpeelbeek aan te passen. Diverse maatregelen kunnen effectief zijn, zoals het aanbrengen van variatie in het profiel van de beek of het vergroten van de structuur in de beek. Tijdens de verkenning wordt bekeken welke maatregelen het meest passend zijn. Ook wordt gekeken naar meekoppelkansen. Dit zijn knelpunten of wensen uit de omgeving die in het project meteen mee kunnen  worden genomen.

Bewonersbijeenkomst 

wanneer - dinsdag 6 februari 2024, van 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

waar - Gemeenschapshuis De Klokkestoel, Sint Isidoorstraat 15 in Heibloem

aanmelden - dat kan via het digitale aanmeldformulier van Waterschap Limburg. Degenen die zich al hadden aangemeld, moeten zich opnieuw aanmelden

Tijdens deze avond kunnen de aanwezigen meedenken over de kansen en knelpunten in het plangebied. Er is een plenaire aftrap en vervolgens kan er aan de hand van gebiedskaarten van gedachten gewisseld worden.

Kaderrichtlijn Water en toekomstbestendigheid

Het waterschap wil voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Deze richtlijn is opgesteld om de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te beschermen en verbeteren. Ook wil het waterschap de beeksystemen toekomstbestendig proberen te maken.

De Roggelsebeek is één van de beken die oorspronkelijk al voorkwam in het gebied. Het waterschap wil daarom, waar mogelijk, ruimte geven aan de natuurlijke processen. Zo worden de biologische waterkwaliteit en ecologie verbeterd. De beek wordt daardoor weer geschikt voor typische waterplanten en waterdieren, die hier van oorsprong thuishoren.

Meer informatie

Actuele informatie en achtergronddocumenten over project ‘Herinrichting Roggelsebeek en Neerpeelbeek’ zijn te vinden via de projectpagina op de website van het waterschap.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Waterschap Limburg (Roggelsebeek)
310124/HvL

Wellicht interessant