img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-1-2024 14:50

Eerste hulp bij overtollige huid na het afvallen

26 januari 2024 - Eindelijk is het je gelukt om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Jaren was het een strijd tegen de kilo’s en nu is het je uiteindelijk gelukt om met de juiste mindset een gezond gewicht te behalen. Een hele prestatie en eentje waar je oprecht ongelooflijk trots op mag zijn. Helaas betekent dit voor veel mensen ook dat ze te maken hebben met overtollige huid. Want hoewel de kilo’s eraf zijn, slinkt het vel simpelweg niet zo snel. Soms gaat dit zelfs helemaal niet meer. Dit kan heel frustrerend zijn

img

Zeker als je juist je best hebt gedaan om meer zelfvertrouwen te krijgen en er beter uit te zien. Maar hoe los je het op? Is het wel op te lossen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Kan het nog herstellen? 

Nadat je snel heel wat kilo’s bent kwijtgeraakt, is het niet gek als er los vel blijft zitten. Maar kan het nog herstellen? 

Dit hangt af van de situatie. Als het om kleine tot matige hoeveelheden gewichtsverlies gaat, dan is de kans groot dat het lichaam dit vanzelf bijtrekt. Je huid zal waarschijnlijk niet meer zo strak worden als het ooit is geweest, maar het zal ook geen onnodige hinder geven. 

Gaat het echter om drastisch en groot gewichtsverlies? Dan is de kans klein dat je lichaam weer vanzelf terugveert. De huid is al te ver uitgerekt. Soms blijft er zoveel losse huid over dat dit problemen geeft tijdens het bewegen en zelfs andere lichamelijke ongemakken zoals smetplekken kan veroorzaken. In dat geval is een buikwandcorrectie het enige alternatief. Hierbij wordt de overtollige huid operatief verwijderd. Dat zorgt er niet alleen voor dat je lichamelijk letterlijk lekkerder in je vel komt te zitten, maar het geeft je ook weer meer zelfvertrouwen. 

Groter risico op overtollige huid 

Maar hoe komt het dat de één al last heeft van overtollige huid bij het afvallen van enkele kilo’s en je het bij de ander zelfs na twintig kilo niet ziet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld de manier waarop er is afgevallen. Als dit heel snel is gegaan en er niet bij is gesport, is de kans bijvoorbeeld groter dat er los vel ontstaat. Ook loop je een groter risico als de huidelasticiteit simpelweg uit balans is. 

Als je dus in kortere tijd snel wat kilo’s bent kwijtgeraakt en je huid minder elastisch is, dan zal dit niet zo snel terugveren en kom je met los vel te zitten. Dit wordt grotendeels bepaald door je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe minder elastisch de huid wordt. Ook andere factoren kunnen een rol spelen. Rokers hebben bijvoorbeeld minder huidelasticiteit, evenals mensen met een ongezond voedingspatroon. 

Soms is het ook gewoon niet te voorkomen. Als het voor je gezondheid noodzakelijk is om drastisch af te vallen, dan ga je dit terugzien aan de huid. Als dit vervolgens echt gezondheidsklachten oplevert of gevolgen heeft voor je zelfvertrouwen, dan zou je een afspraak kunnen maken bij Mooi Kliniek in Maastricht en de opties bespreken. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk om dit probleem aan te pakken. 

Wellicht interessant