img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-1-2024 10:00

Tips voor het verbeteren van de vitaliteit van werknemers

27 januari 2024 - Vitaliteit op de werkvloer wint aan belang en niet zonder reden. We hebben gesproken met drie experts op het gebied van bedrijfsvitaliteit om inzicht te krijgen in de beste methodes om de vitaliteit van werknemers te verbeteren. Of je nu een team van vijf of vijfhonderd leidt, deze deskundige inzichten bieden praktische handvatten voor het stimuleren van welzijn en productiviteit.

img

Personal training voor werknemers

Een interessante benadering om de vitaliteit van werknemers te verhogen, is het aanbieden van personal training op de werkplek. Rick Cuijpers, oprichter van Personal Body Care, een bedrijf gespecialiseerd in personal training Venlo en sport en beweging op locatie, legt uit: "We richten een circuit op in het kantoor met verschillende oefeningen. Het doel is niet alleen om fysieke fitheid te bevorderen, maar ook mentale veerkracht." Door het creëren van deze sportomgeving tijdens kantooruren, oftewel "sporten in de baas haar tijd", ziet Cuijpers een duidelijke verbetering in groepscohesie en algemene werktevredenheid. "Mensen worden niet alleen fitter en sterker, maar ze ontwikkelen ook een betere weerstand en worden stressbestendiger," voegt hij toe. De aanpak biedt dus voordelen op zowel individueel als collectief niveau.

Blessures voorkomen

Het voorkomen van blessures en fysieke ongemakken is een andere pijler van vitaliteit op de werkvloer. Volgens Kevin Meijer van Fysiotherapie Philipsen & Meijer begint een effectieve aanpak met een grondige analyse. "Om vitaliteit te bevorderen, heb je meerdere zorgaanbieders nodig, elk met hun eigen specialismen," merkt hij op. Sporten bevordert de bedrijfsvitaliteit, maar kan wel leiden tot een knieblessure, nekklachten en andere ongemakken. Meijer benadrukt dat er niet per se 'slechte' houdingen bestaan, maar dat problemen kunnen ontstaan door langdurig in dezelfde houding te blijven. "Het draait allemaal om een goede balans tussen beweging en zittend werk," zegt hij. 

In lijn met de veranderende ideeën rondom zorg, door factoren zoals vergrijzing en het nieuwe integraal zorgakkoord, merkt Meijer op dat er meer nadruk ligt op preventie. "Het gaat niet alleen om het verhelpen van klachten, maar nog veel meer over het voorkomen daarvan. Mensen zijn zich steeds meer bewust van het belang van sporten en bewegen," legt hij uit. Het resultaat is niet alleen een afname van blessures, maar ook een toename van energie en welzijn. "Werknemers die aan sportfysio doen, ervaren minder stress, slapen beter en voelen zich over het algemeen lekkerder in hun vel," voegt Meijer toe. Het is een trend die gelukkig ook door steeds meer bedrijven wordt erkend en geïmplementeerd.

De voordelen van bedrijfsfitness

Bedrijfsfitness is een andere invalshoek die bijdraagt aan een vitalere werkomgeving. Rachelle Niessen, die met haar bedrijf Loods 37 diverse vormen van bedrijfsfitness in Weert aanbiedt, legt uit hoe het werknemers helpt om even uit hun gebruikelijke routine te stappen. "Wanneer werknemers sporten na lang gestructureerd te hebben gewerkt, komen ze in een andere mindset," merkt Niessen op. Dit heeft niet alleen invloed op het fysieke welzijn, maar draagt ook bij aan verminderde stress en ziekteverzuim.

Bedrijven hebben de vrijheid om te kiezen uit verschillende vormen van fitness, van vrije training tot groepsverband en personal training. "Het is eigenlijk een flexibele aanpak, waarbij bedrijven zich ook zelf kunnen aanmelden," zegt Niessen. Het feit dat facturen direct naar de werkgever kunnen worden gestuurd, maakt het bovendien laagdrempelig voor organisaties om te investeren in de gezondheid van hun werknemers. Niessen concludeert: "Het is een win-winsituatie voor zowel de werkgever als de werknemer." Het resultaat is een algehele verbetering in welzijn, wat wederom aantoont dat investeren in bedrijfsvitaliteit op meerdere fronten voordelen biedt. 

 

 

Wellicht interessant