img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-1-2024 11:01

Denk jij aan vloerverwarming? Dit moet je weten

29 januari 2024 - Heb je ooit gedroomd van lekker warme voeten in de winter zonder dat er radiatoren in de weg staan? Daar heb je vloerverwarming voor nodig. Het is een heerlijke manier om je huis te verwarmen en heeft veel voordelen. Het verdeelt de warmte gelijkmatig door je hele huis en dat is natuurlijk super comfortabel. Maar hoe werkt het nou precies en hoe krijg je het in je huis? 

Hoe werkt vloerverwarming?

Je vloerverwarming frezen kun je doen door sleuven te laten boren in de originele vloer, waarna er vervolgens buizen geplaatst worden die warm water vervoeren. De warmte die wordt gegenereerd door het warme water straalt vervolgens uit naar de omringende vloer en verspreidt zich gelijkmatig door de ruimte. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, die warme lucht in de kamer blazen, verwarmt vloerverwarming direct de vloer en zorgt zo voor een aangename en constante temperatuur in de hele kamer. Het water dat wordt gebruikt in vloerverwarmingssystemen is meestal tussen de 35 en 50 graden Celsius, wat veel lager is dan de temperatuur van traditionele radiatoren. Dit betekent dat het minder energie kost om het water te verwarmen en dat het systeem over het algemeen efficiënter is.

Hoe wordt vloerverwarming aangelegd?

Vloerverwarming is er in twee varianten: 'nat' en 'droog'. Bij het natte systeem worden buizen in de vloer gelegd en afgedekt met beton of anhydriet. Het droge systeem houdt in dat de buizen op isolatieplaten worden bevestigd, met daarbovenop een dekvloer. Vloerverwarming kan zowel in nieuwe huizen als in bestaande woningen worden geïnstalleerd. De keuze tussen een nat of droog systeem hangt af van de specifieke situatie in je huis, de gewenste warmte en het budget. Na de keuze voor een systeem, kun je een professional inschakelen voor de installatie. De vloer moet eerst vlak en schoon zijn. Vervolgens worden de buizen geplaatst en aangesloten op de centrale verwarming. Alles moet correct ingesteld worden voor de juiste watertemperatuur en doorstroming. Tot slot wordt de afwerkvloer aangebracht, zoals tegels of hout.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft veel voordelen. Ten eerste is het echt comfortabel. Het verdeelt de warmte gelijkmatig door de kamer, wat perfect is als je snel last hebt van koude voeten. Je kunt lekker op blote voeten rondlopen zonder erbij na te denken. Ook is vloerverwarming efficiënter dan traditionele radiatoren. Het heeft minder energie nodig om je kamer lekker warm te maken. En nog iets: het bespaart ruimte. Zonder radiatoren aan de muur ziet je kamer er opener en strakker uit.

Foto: pixabay-tookapic

Wellicht interessant