img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-2-2024 12:15

Roermond doet mee aan Nationaal Kampioenschap Tegelwippen

Roermond - 24 februari 2024 - Roermond doet mee aan het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat Roermond de strijd aan met andere gemeentes om zoveel mogelijk tegels te vervangen door planten en bomen. Door tegels te vervangen door groen kan regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder wateroverlast is. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en zorgt het voor een prettigere leefomgeving voor mens en dier in de stad.

img

Een groenere stad is niet alleen een mooi gezicht, maar ook nog eens veel fijner voor vogels en insecten. Bovendien zorgen meer gras, bloemperken en geveltuinen ervoor dat de stad beter bestand is tegen het veranderende klimaat.

Wethouder Felix van Ballegooij: “Het vervangen van tegels door groen heeft een positief effect op de inwoners, planten en dieren, maar is ook noodzakelijk om ons aan te passen aan de steeds extremere gevolgen van klimaatverandering. In de directe leefomgeving kan groen ons verkoeling, waterberging en meer biodiversiteit bieden. We denken dat deelname aan het NK Tegelwippen, voor inwoners, maar ook voor ons als gemeente, een mooie impuls geeft om tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Zo maken we Roermond samen een fijnere plek om te wonen, werken en recreëren.”

Aan de slag

Of inwoners nu één tegel de tuin uitwerken en vervangen door een mooie voorjaarsbloeier, of het hele terras overhoop halen, de ’gewipte’ tegels kunnen, vanaf 21 maart 2024, aangemeld worden op nk-tegelwippen.nl. Dan tellen deze tegels mee voor de Roermondse tegelstand. Maar het kampioenschap draait niet alleen om elkaar uitdagen, het heeft een hoger, gemeenschappelijk doel.

Groene Brigade

Om praktische ondersteuning te bieden aan deze groengroepen, wordt er een Groene Brigade opgericht, een team van getrainde vrijwilligers die helpen bij het aanleggen en onderhouden van tuinen. Inwoners kunnen zich aansluiten bij de Groene Brigade of zelf een groep buren bij elkaar brengen en aan de slag gaan.

Klimaatdoelstellingen gemeente Roermond

Het NK Tegelwippen sluit goed aan bij de klimaatdoelstellingen van de gemeente Roermond: Met inwoners aan de slag om zoveel mogelijk stenen te vervangen door groene (gevel)tuinen. Zo wordt samen hittestress en wateroverlast tegengegaan en de biodiversiteit in de leefomgeving bevorderd. De gemeente is zelf de komende tijd ook bezig met het vervangen van bestrating door groen. In de binnenstad is een wandelend bos geplaatst en zijn er al verschillende groenperken aangelegd. Ook gaan verschillende scholen aan de slag met het vergroenen van hun schoolplein. De komende tijd blijft de gemeente speuren naar mogelijkheden om onze stad te verfraaien en letterlijk te verlevendigen met meer groen en minder tegels. Dat is niet alleen sfeervoller, maar helpt ook om wateroverlast te voorkomen doordat regenwater beter in de grond weg kan zakken. En in tijden van hitte, biedt groen extra verkoeling. 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Stockfoto
230224/HvL

Wellicht interessant