img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-4-2024 19:31

Gratis OV voor Limburgse minima

Maastricht - 26 april 2024 - Provinciale Staten stemden vrijdag 26 april in met gratis openbaar vervoer voor Limburgers met een laag inkomen. Met het Dal Vrij Limburg abonnement kan deze groep mensen in de daluren vrij reizen in de bussen en treinen van Arriva in Limburg. De volgende stap is dat de Limburgse gemeenten inwoners die in aanmerking komen voor het Dal Vrij Limburg abonnement in kaart brengen en benaderen.

img

De Provincie Limburg staat garant voor het financiële deel van Dal Vrij Limburg. Vervolgens gaan de Limburgse gemeenten aan de slag met de uitvoering. Zij bepalen hoe en op welk moment zij de minima in hun betreffende gemeente in beeld brengen en benaderen.

Om de doelgroep te bereiken is de hulp van gemeenten nodig. De Provincie en gemeenten zijn in gesprek over het effectief in kaart brengen en bereiken van de inwoners die in aanmerking komen voor Dal Vrij Limburg, mensen met een inkomen tot 100% van het sociaal minimum. De verwachting is dat dit proces na de zomer bij de eerste gemeenten gefaseerd op gang komt. Het duurt dan nog meerdere maanden voordat de meeste gemeenten zijn aangehaakt én dat de meewerkende gemeenten ook al hun inwoners die in aanmerking komen in beeld hebben gebracht.

Arriva biedt daarnaast afzonderlijke gemeentes de mogelijkheid om ook inwoners tot 110/120% van het sociaal minimum en verder gebruik te laten maken van Dal Vrij Limburg als gemeenten hiervoor extra financiering regelen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij het door de Staten goedgekeurde en gefinancierde product.

Iedereen profiteert

Met Dal Vrij Limburg ondersteunt de Provincie ook het openbaar vervoer in het algemeen. Dankzij het Dal Vrij Limburg abonnement maakt er op termijn een nieuwe groep reizigers gebruik van de bussen en treinen van Arriva. Dit stimuleert het openbaar vervoer, helpt om de dienstregeling in stand te houden en er ontstaat zelfs ruimte voor verbeteringen in de dienstregeling. Hiervan profiteren alle reizigers in het openbaar vervoer.

Betaald met Bikker-geld

Foto Helian van Lier|DeltaLimburg.nl
260424/HvL

 

Wellicht interessant