img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-6-2024 20:25

Droomtuin Bezoekerscentrum Leudal 1e goedgekeurde project LEADER Weerterland

Haelen - 7 juni 2024 - Vrijwilligers van Bezoekerscentrum Leudal hebben ambitieuze plannen voor een natuurlijke leer- en ontdektuin (natuureducatietuin) tussen Zelsterbeek en Leubeek. Het wordt een echte droomtuin: toegankelijk voor mensen met en zonder beperking, met uiteenlopende interesses en van alle leeftijden. Het bezoekerscentrum deed hiervoor een subsidieaanvraag bij LEADER Weerterland die de aanvraag goedkeurde: het eerste project dat subsidie ontvangt!

img

Hoeveel subsidie dit initiatief gaat ontvangen is ter beoordeling aan Stimulus, die check moet nog plaatsvinden.

Mede dankzij de bijdrage van LEADER gaan vrijwilligers nu de bijzondere tuin aanleggen. In de tuin, waar een hoofdrol is weggelegd voor water, ontdekken bezoekers de (eetbare) natuur. Dankzij een wadi, een groene greppel die in natte perioden gevuld is met regenwater, leren bezoekers spelenderwijs van alles over de waterkringloop, kwelwater en watergebruik voor de energievoorziening. Een rolstoelpad dat naadloos aansluit op bestaande rolstoelpaden zorgt ervoor dat de tuin voor iedereen toegankelijk is. Het wordt een plek voor ontmoeten en ontspannen, voor uitwaaien en ontdekken.

Droomtuin

Sjoerd van der Schuit, initiatiefnemer en voorzitter van Bezoekerscentrum Leudal: “Twee jaar geleden ontstond het idee om de bestaande tuin uit te breiden en een make-over te geven. Zo’n droomplek midden in ons prachtige Leudal, verdient een droomtuin. Dat er wat aan de tuin moest gebeuren was voor iedereen duidelijk. LEADER geeft ons de kans om onze droom ook echt waar te maken. Naast LEADER steken ook gemeente Leudal en vele andere sponsoren tijd en geld in het project. Maar de kern zijn de tientallen vrijwilligers die de komende maanden de handen uit de mouwen steken om deze tuin aan te leggen. We kunnen altijd nog extra handen gebruiken! Eind 2025 hopen we klaar te zijn. Bezoekers zijn vanaf dat moment iedere dag welkom.” 

“Tientallen vrijwilligers zijn de kern van ons project. Zij steken de komende maanden hun handen uit de mouwen. Daar zijn we super blij mee.” 

Bijzondere elementen

De tuin krijgt naast het rolstoelpad en de wadi nog meer bijzondere publiekstrekkers:

  • Een kruidenspiraal: een verhoogde, spiraalvormige structuur gevuld met aarde waarin verschillende kruiden groeien.
  • Een sleutelgattuin: ook bekend als een Afrikaanse tuin, ontworpen met een sleutelgatvormig pad in het midden.
  • Een ecologische tuin: vrijwel het hele jaar pluk je hier fruit, groenten en kruiden. Het maakt bezoekers bewust van verantwoord ecologisch tuinieren en composteren.
  • Een bijenstand: een informatieruimte met onder andere uitleg over het spanningsveld tussen honingbijen en solitaire bijen.

Europees subsidieprogramma LEADER

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat de leefbaarheid en economie op het platteland ontwikkelt en versterkt. Het programma ondersteunt initiatieven uit de lokale samenleving. LEADER kan tot 55% subsidie verlenen aan projecten. De Locale Actie Groep (LAG) beoordeelt de aanvragen. Monique Princen, is de voorzitter van de LAG. “Ik ben trots op de mensen die samen iets moois voor elkaar willen krijgen.”

Monique Princen - Voorzitter LEADER Weerterland: “Blij dat we goedkeuring konden geven aan de realisatie van deze  droomtuin. We hopen nog vele mooie projecten goed te keuren de komende tijd.” 

Subsidie voor jouw project?

Woon jij in de regio Weerterland en heb je een goed plan voor een project waar een hele buurt van profiteert? Kijk op www.leaderweerterland.nl naar de voorwaarden voor een aanvraag.

Een e-mail sturen (secretaris@leaderweerterland) naar of bellen (06-51361005) met de secretaris Ingrid Voncken kan ook.

070624/HvL

Wellicht interessant