img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-5-2019 04:30

Duolezing 'Holocaust en Sinti'

Weert - Op woensdag 22 mei 2019 organiseert het Bibliocenter in Weert een duolezing over de Holocaust en de Sinti. Historicus Herman van Rens houdt een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze het persoonlijke verhaal van Roger Moreno-Rathgeb, zelf Sinti. De NOS maakte de documentaire 'De vergeten Holocaust' van zijn bezoek aan Auschwitz in 2012, te bekijken via link onderaan dit artikel.

Herman van Rens is geboren in Horst-Hegelsom. Hij was dertig jaar huisarts in Beek. Na zijn pensioen studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, een studie die werd afgesloten met een master-graad Holocaust- en Genocidestudies aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD te Amsterdam. Samen met vrouw, Annelies van Rens-Wilms, deed hij archiefonderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. Op 22 maart 2013 promoveerde hij in Amsterdam op een proefschrift over de joden- en zigeunervervolging in Limburg.

Roger Moreno-Rathgeb is afkomstig uit Zürich, Zwitserland, en woont sinds 1980 in Nederland. Na een aantal omzwervingen is hij vanaf 1992 woonachtig in Vaals. Hij bezocht in 2012 Auschwitz, samen met Zoni Weisz. Hij is, zoals veel Sinti muzikanten, autodidact. Maar op latere leeftijd heeft hij zich het notenschrift eigen gemaakt en is stukken gaan componeren. In 1998 begon hij aan het 'Requiem voor Auschwitz' te schrijven: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten. In 2009 was het Requiem voltooid en het is sindsdien al in verschillende Europese steden uitgevoerd, waaronder Amsterdam. 

De NOS-documentaire 'De vergeten Holocaust' is te zien via deze link.

Locatie: Bibliocenter, Wilhelminasingel 250, Weert 

Datum en tijd: woensdag 22 mei 2019, van 19.30 tot 21.30 uur

Kosten: € 5 incl. koffie/thee

Kaarten bestellen kan via deze link.

Foto: Auschwitz

Tags
Wellicht interessant