28 februari 2025 - Bedrijven worden relatief vaak getroffen door inbraken. Ze zijn vaak gevestigd op afgelegen terreinen waar weinig toezicht is. Een inbreker kan rustig zijn gang gaan een slot te forceren. En ook als er een alarm afgaat is er vaak voldoende tijd om het pand binnen te dringen, spullen te stelen en je uit de voeten te maken. Om inbraken bij bedrijven te voorkomen zijn dan ook verregaande maatregelen nodig.
Bedrijven maken steeds vaker gebruik van elektronische sloten. Dit zijn sloten die niet met een sleutel worden geopend maar met een app op de smartphone. Een medewerker hoeft dan alleen maar zijn telefoon voor de lezer te houden en de deur gaat open. De beheerder van de toegangscontrole kan via de beheerderstools in de app aangeven wie wanneer toegang moet krijgen. Zo kunnen ook deuren in het pand worden beveiligd, bijvoorbeeld waar voorraden liggen of vertrouwelijke informatie. Alleen medewerkers die conform hun functie daar toegang toe moeten hebben, kunnen de deuren openen. Een elektronisch slot kan in geval van nood zoals stroomuitval ook met een speciale sleutel worden geopend zodat toegang altijd gewaarborgd is.
Vrijwel elk bedrijf maakt tegenwoordig gebruik van camerabewaking. Naast smart locks moeten deze camera’s ervoor zorgen dat inbrekers minder snel hun slag willen slaan omdat ze dan gefilmd worden. Het is daarbij wel zaak om de camera’s zodanig te plaatsen zodat ze niet gemakkelijk gesaboteerd kunnen worden. De beelden van een inbraak of poging tot inbraak kunnen dan aan de politie worden gegeven zodat ze kunnen helpen bij de opsporing van de daders. Het is dan wel zaak dat de camera goede, bruikbare beelden maakt, bij voorkeur in kleur. Een bedrijf dat gebruik maakt van camerabewaking moet dit kenbaar maken middels een bord op het terrein of aan de gevel van het pand. De beelden mogen beperkt bewaard worden en moeten daarna worden gewist of overschreven. Een camera mag uitsluitend gericht zijn op het eigen terrein, hoewel ‘bijvangst’ vanaf de openbare weg niet altijd is te voorkomen en daarom wel wordt getolereerd.
Wil je weten of jouw bedrijfspand goed is beschermd tegen inbraken? Dan kun je een veiligheidskundige uitnodigen voor een inspectie. Veel slotenmakers bieden deze service. De veiligheidskundige maakt een rondgang door het pand en controleert of er zwakke plekken zijn. Een achterdeur met een verouderd of verroest slot bijvoorbeeld. Of een raam dat open staat en waar een inbreker gemakkelijk bij kan. Ook de protocollen worden tegen het licht gehouden. Wie heeft wanneer toegang? Wie is verantwoordelijk voor de afsluiting van het pand aan het einde van de werkdag? Hoe is de beveiliging geregeld op de momenten dat er niemand in het pand aanwezig is? Met de tips en adviezen van de veiligheidskundige kan de inbraakpreventie worden verbeterd om het pand nog beter tegen ongewenst bezoek te beschermen.
Foto: Pexels