20 juni 2025 - Nederlanders zijn dol op de BBQ en daar wordt als het weer het toelaat dan ook graag en veelvuldig gebruik van gemaakt. Er zijn verschillende soorten barbecues op de markt: traditionele kolenbarbecues, pellet barbecues, elektrische barbecues en gasbarbecues. RD Maasland geeft advies over hoe om te gaan met het BBQ-afval van de verschillende soorten barbecues.
De houtskoolbarbecue is de meest traditionele manier van barbecueën. Je gebruikt hierbij houtskool of briketten. Deze verbranden niet helemaal. Je houdt altijd een restje as over. Dit is het grijze poeder dat in de barbecue ligt.
Wil je het as van de barbecue weggooien? Laat het dan eerst helemaal afkoelen en gooi het daarna bij het restafval. Let erop dat je geen heet of smeulende as of kooltjes weggooit. Hiermee kun je brand in je restafvalcontainer veroorzaken. Gooi het as ook niet bij het gft-afval. Het as verstoort het composteringsproces van het gft. Ook kunnen er schadelijke stoffen inzitten.
De pellet barbecue wordt steeds populairder. Deze barbecue werkt op speciale houtpellets: dat zijn kleine, geperste stukjes hout zonder lijm of andere toevoegingen. De pellets verbranden tijdens het barbecueën, waardoor je as overhoudt.
Voor deze as geldt hetzelfde als bij houtskool: laat het goed afkoelen en gooi het daarna bij het restafval. Gooi het niet bij het gft, want het verstoort het composteringsproces en kan schadelijke stoffen bevatten.
Met een gasbarbecue heb je ook weinig afval. Je gebruikt namelijk geen houtskool, maar een gasfles. Als de fles leeg is, kun je deze laten vullen bij speciale gasvulstations. Is de gasfles kapot? Lever ‘m in op het milieupark.
Een elektrische barbecue heeft een snoer en werkt op stroom. Je hebt dus geen gasflessen of kolen nodig. Hierdoor heb je eigenlijk geen afval van de barbecue zelf.
Is je elektrische barbecue kapot? Breng ‘m naar het milieupark. Je barbecue wordt dan veilig verwerkt tot een nieuw product!
Bron: RD Maasland/Foto: © via Pexels