img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-6-2019 14:24

Onthulling kunstwerken Veldpoort en Maaspoort Stevensweert

Stevensweert - Op zaterdag 29 juni 2019 worden in het vestingstad Stevensweert de kunstwerken Veldpoort en Maaspoort op bijzondere wijze onthuld. De kunstwerken vormen de nieuwe markante toegangspoorten tot Stevensweert en verwijzen naar het roemruchte verleden van de stad die de Spanjaarden in 1633 bouwden. U bent van harte welkom. 

img

De kunstzinnige stadspoorten  verwelkomen inwoners en bezoekers en vormen straks als vanouds de entree naar de oude kern van Stevensweert.

De aanleg van de vesting Stevensweert door de Spanjaarden is een direct gevolg van de inname van Maastricht in 1632 door het staatsleger. De Spanjaarden werden uit Maastricht verdreven en lieten hun oog vallen op het eiland in de Maas: Stevensweert. Bij de aanleg van de vesting werden twee poorten gerealiseerd: de Maaspoort en de Veldpoort.

De Maaspoort was de belangrijkste poort. Via deze poort werden goederen aangevoerd. Ook was de Maaspoort de doortocht voor soldaten en passanten. De Veldpoort was de verbindingspoort die samen met het veld gebruikt werd door de boeren. In het ontwerp van de kunstwerken wordt subtiel naar deze geschiedenis verwezen.

Het ontwerp van de Veldpoort en Maaspoort is van beeldend kunstenaar Désirée Tonnaer. Het project is een initiatief van vereniging Amici Insulae.

Locatie: tegenover Café Zaal de Veldpoort (Nieuwendijk 2)

Datum en tijd: zaterdag 29 juni 2019, 15.00 uur. Om 16.30 uur is het programma afgelopen. 

U kunt parkeren aan de Sportlaan in Stevensweert.

Afbeelding: archieven.nl (Stevensweert, begin 18e eeuw)

 

 

Wellicht interessant