img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-10-2019 16:00

Fietstocht 'Roermond Kastelengemeente'

Roermond - Op donderdagmiddag 10 oktober 2019 organiseert het Service Gilde Roermond een fietstocht langs een aantal als zodanig nog herkenbare kastelen in de gemeente Roermond, waaronder de ruïne van de Ouborg, de Thooren, Kasteel Schöndeln en Kasteel Hillenraedt. De tocht start en eindigt bij MC 't Paradies in Roermond. Deelname is gratis.

img

Sommige kastelen zijn eeuwenoud, sommige pas ruim 100 jaar. Het een ligt er mooier bij als het ander, soms is er een andere bestemming aan gegeven als de bouwers bedoeld hebben. 

Er is één ruïne bij die te zien is plus één die níet te zien is vanaf de openbare weg en ook één waar de toegangsweg al privé is, en dus ook niet bekeken kan worden.

Bij de ruïne van de Ouborg is een voor Nederland unieke torenvorm te zien: er is een achtkantig grondplan met twee zijden die wat langer zijn.

In Maasniel is de Thooren uit de 14e eeuw een voor Nederland zeldzaam voorbeeld van een woontoren. Lang in gebruik geweest als boerderij met woonfunctie, en, ook na de renovatie nog steeds in gebruik als woning.

Kasteel Schöndeln is zo’n relatief nieuw kasteel, eind 19e eeuw gebouwd, bedoeld als edelmanswoning. Dat is te zien aan de architectuur. Jammer dat het verpleeghuis uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw er koudweg tegenaan is gezet.

Kasteel Hillenraedt ten slotte is een parel onder de kastelen, een waterburcht, ook in de 14e eeuw gesticht. Het kasteel is ook een paar keren hoofdkwartier geweest van waaruit de stad Roermond belegerd werd, beide keren door Oranjes, in 1572 en ook in 1632.

Duur van de fietstocht: de afstand is ca. 30 km. Er wordt niet gestopt bij terrassen of herbergen, dus het verzoek is om zelf iets te drinken en eten mee te nemen. Tijdens de praatjes bij een kasteel is er gelegenheid om iets te nuttigen, naar behoefte.

Startplek: MC ’t Paradies, Munsterplein, Roermond, om 13.30 uur (tevens het eindpunt).

Deelname is gratis. 

Meer informatie over Service Gilde Roermond? Klik hier

 

Wellicht interessant