img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-9-2019 05:43

Leudal 75 jaar vrij: gezichten van de gevallenen

Leudal - De Stichting Herdenkingmonument Militairen (Monument van Verdraagzaamheid) lanceert op dinsdag 1 oktober 2019 een volledig nieuwe website. In het kader van het project 'Leudal 75 jaar vrij' toont deze nieuwe website de database van de meer dan 700 gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Leudal: www.leudalmonument.nl 

img

Toen in 2001 het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld, was dit ter nagedachtenis aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in deze regio het leven lieten tijdens WOII. Aangezien dit niet alleen geallieerde militairen betrof, maar ook Duitse en Oostenrijkse militairen, is dit een waar Monument van Verdraagzaamheid.

Het Leudalgebied waar het onderzoek zich destijds op richtte, is gelegen tussen de kanalen Wessem/Nederweert/Noordervaart en de oevers van de Maas in de jaren 1940-1945. Sinds de fusie van 2007 is de gemeente Leudal echter anders van samenstelling. Daarom is besloten de lijst met gesneuvelden nogmaals te onderzoeken en aan te passen en om het voormalige Leudalgebied uit te breiden met de kernen die bij de gemeente Leudal horen.

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat in het dorp Hunsel een bemanningslid van de Lancaster die aldaar gecrasht is, de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. Dit betekent dat er dus niet slachtoffers uit 11, maar uit 12 nationaliteiten in Leudal gesneuveld zijn.

Door de uitbreiding van het gebied is het niet onmogelijk dat bij verder onderzoek wellicht nog meer nationaliteiten naar voren komen. Helaas kwam de bovenstaande informatie te laat om de rest van het project rondom 'Leudal 75 jaar vrij' nog aan te passen.

Via levensgrote banners met de gezichten van 11 gesneuvelde militairen (1 uit elk land) brengt de Stichting haar project en vooral de database onder de aandacht. Meer informatie over deze banners en de locaties waar u ze kunt zien plus de informatie waar u de bijbehorende informatieboekjes kunt verkrijgen, vindt u op de website

Op de parkeerplaats nabij het Monument van Verdraagzaamheid (Roggelseweg 58 te Haelen), staat tenslotte nog een groot spandoek met alle 11 gezichten.

Donderdag 14 november 2019 vindt de jaarlijkse internationale herdenking plaats bij dit unieke Monument van Verdraagzaamheid, aanvang 14.00 uur. Deze herdenking zal dit jaar in het teken staan van Leudal 75 jaar vrij. Iedereen is van harte welkom.

Tags
Wellicht interessant