img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-10-2019 03:03

Geldinzamelingsactie 'Geef het Cuypersplafond weer kleur' geslaagd

Roermond - Op zondag 25 augustus 2019 is de geldinzamelingsactie ‘Geef het Cuypersplafond weer kleur’ van start gegaan. De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten en € 17.500 daarvan moest via crowdfunding bij elkaar worden gekregen en dat is gelukt! Binnen 6 weken is een bedrag van € 17.510 geschonken door 108 donateurs. Het Cuypershuis in Roermond start medio oktober 2019 met de reconstructie van het plafond.

Cuypers heeft voor zijn huwelijk met Antoinette in 1859 het woonhuis opnieuw laten stofferen en inrichten. In het oorspronkelijk ontwerp van zijn woonkamer is een prachtig beschilderd plafond opgenomen waarin de monogrammen PC en AT zijn verwerkt. Keltische en middeleeuwse motieven sieren het ontwerp van de decoraties.
 
Tijdens het reconstructieproces worden er een aantal belangrijke stappen gezet, zoals de sloop van het huidige verlaagde plafond, het aanpassen van bestaande leidingen brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van het stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen. De oplevering wordt verwacht eind februari 2020.

Het proces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis.
 
Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren. De uiteindelijke reconstructie van het plafond wordt gedaan door studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ van SintLucas in Boxtel. Door deze samenwerking wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten.
 
Het Cuypershuis is een museum gevestigd in het woonhuis en werkplaats van architect Pierre Cuypers (1827 – 1921). In 1853 bouwde hij dit pand in Roermond. Het was de start van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal naam zou geven. Cuypers is tegenwoordig bekend als dé architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, vele kerken en het prachtige Kasteel De Haar. Het gebouw van het Cuypershuis is uniek in Nederland.
 
Meer informatie over het Cuypershuis vindt u op de website.  

Foto's: Cuypershuis (impressie Cuypersplafond door Claudia Junge, onderzoek naar Cuypersplafond)

Tags
Wellicht interessant