img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-11-2019 01:43

Koninklijke Harmonie van Thorn - Opera 'Porgy and Bess' in concertante

Thorn / Roermond - De Koninklijke Harmonie van Thorn presenteert op zondag 17 november 2019 onder leiding van chef-dirigent Jan Cober, de opera Porgy and Bess van George Gershwin in concertante vorm. Met medewerking van sopraan Thembi Magagula, bariton Edwin Padosa en acteur Porgy Franssen. De uitvoering vindt plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond.

Porgy and Bess is wellicht het bekendste werk van George Gershwin, met daarin onder andere het wereldberoemde “Summertime” en “It ain’t necessarily so”. Gershwin koos de roman Porgy als basis voor het verhaal, dat zich afspeelt in een kleine Afro-Amerikaanse gemeenschap in Charleston in het zuiden van de Verenigde Staten. Het verhaal gaat over de kreupele bedelaar Porgy die verliefd wordt op Bess en tevens de aan drugs verslaafde vriendin van de plaatselijke schurk Crown. Als Crown onder invloed van ‘happy dust’ een lokale inwoner van Catfish Row vermoordt, moet hij vluchten. De achtergelaten Bess vindt onderdak bij Porgy, de enige die haar wil helpen. Al snel beseft Bess dat zij bij de liefdevolle Porgy beter af is dan bij Crown.
 
De opera wordt niet vaak uitgevoerd, onder meer vanwege het feit dat Gershwin in zijn testament heeft laten vastleggen dat de zangrollen uitsluitend door zwarte mensen mogen worden vertolkt. De Koninklijke Harmonie van Thorn heeft twee aanstormende Zuid-Afrikaanse zangers voor deze uitvoering gecontracteerd; de sopraan Thembi Magagula en de bariton Edwin Padosa zullen elk diverse personages voor hun rekening nemen. Daarnaast zal de bekende acteur Porgy Franssen (inderdaad genoemd naar Porgy uit Gershwin’s Porgy and Bess; de verbindende teksten tussen de delen voor zijn rekening nemen.
 
Locatie: TheaterHotel De Oranjerie, Roermond
Datum en tijd: zondag 17 november 2019, aanvang 11 uur
Kaarten:
- in de voorverkoop € 10, te bestellen via deze link en bij Buurtsuper Thoear in Thorn
- aan de kassa van de Oranjerie te Roermond €15 

Foto: Koninklijke Harmonie van Thorn
 

Tags
Wellicht interessant