img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-12-2019 11:40

Buscollege Maasgouw in WOII met historicus Hugo Luijten

Maasgouw - Op zaterdag 7 maart 2020 organiseert historisch reisgenootschap Cliotravel samen met historicus Hugo Luijten uit Heel een bijzondere bustour langs markante oorlogsplekken in de gemeente Maasgouw. Hugo Luijten heeft diverse romans over de oorlog geschreven en presenteert momenteel op DeltaLimburg.nl een serie over de bevrijding van Maasgouw.

Misschien is Maasgouw wel de gemeente met de langst gerekte bevrijdingsgeschiedenis van Nederland: in totaal precies 4 maanden van 25 september 1944 beginnend in Thorn tot en met 25 januari 1945 eindigend in Linne. Wat is de reden geweest dat een paar kleine boerendorpen langs de Maas zolang moesten wachten op hun bevrijding? Op die vraag geeft deze tour een antwoord.

Maar natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 en de daaropvolgende bezettingsjaren.

Het dagprogramma is als volgt: 

9.00 uur - opstap bij CC Don Bosco te Heel, waarna de plaatsen Heel, Beegden, Osen en De Weerd bij Roermond worden bezocht. In Roermond kunt u de toren van de St. Christoffelkathedraal beklimmen om een goed uitzicht over het Midden-Limburgse land te verkrijgen.

De tour gaat vervolgens naar het Roerdriehoekmuseum in Montfort, dat een goed beeld geeft van de bevrijding van de oostelijke Maasoever. Na Linne, Brachterbeek en Maasbracht is er vervolgens een gezamenlijke lunch in Stevensweert.

Via Ohé en Laak en de brug over de Maas bij Maaseik gaat de tour via de Belgische plaatsen Ophoven en Kessenich naar Thorn voor een speciale expositie over de oorlog in het museum aldaar en voor een middagdrankje.

Via Wessem en Panheel eindigt de tour zo rond 17.30 uur in Heel.  

In de complete bustour is de rondrit met een touringcarbus, koffie/ thee met vlaai, lunch en een middagaperitiefje inbegrepen. De deelnameprijs bedraagt € 54,- Mocht u niet deelnemen aan de torenklim dan mag u € 2,- in mindering brengen. Heeft u een museumkaart dan mag u € 3- van het bedrag afhalen.

Voor meer info en opgave, check www.cliotravel.nl of bel 06-19675394 (Leon Moonen)

Tekst en foto's: Leon Moonen (enkele van de monumenten onderweg)

Tags
Wellicht interessant