img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-1-2020 10:30

ECI Cultuurfabriek schenkt glaskunstwerk aan Roermond

Roermond - Op donderdag 30 januari 2020 wordt bij de ECI Cultuurfabriek een glaskunstwerk onthuld dat is vervaardigd uit stukjes glas uit de archeologische glasvondst in Roermond. Het kunstwerk is gemaakt door drie cursisten van de glasafdeling van de ECI Cultuurfabriek. Het komt te hangen boven de ingang van de ECI cultuurfabriek en is een schenking aan de gemeente en de inwoners van Roermond.

Het kunstwerk is een combinatie van een vereenvoudigde plattegrond van het Steeleiland, waarop de ECI zich bevindt en een symbolische duiding. 
 
De drie cursisten Babs Huwae, Ien Linssen en Marjolein de Klerk zijn meer dan een half jaar bezig geweest met het ontwerpen en maken van het glasvondst kunstwerk. Als materiaal hebben ze o.a. stukken uit de historische glasvondst gebruikt. Zo geeft de huidige generatie glazeniers symbolisch een nieuwe draai aan het werk van hun vroegere collega’s.

De glasafdeling van de ECI cultuurfabriek is een van de grootste amateur glascursus afdelingen in Nederland. Cursisten leren hier de veelzijdigheid aan mogelijkheden technieken en toepassingen van vlakglas (glas in lood, brandschilderen, fusen, verlijmen). De glasvondst in Roermond was een trigger om dit kunstwerk te maken. 

In 2009 en 2014 werden twee grote archeologische glasvondsten gedaan, in de binnenstad van Roermond. De vondst uit 2009 is de grootste ontdekking ooit in de Benelux. Archeologen vonden bij opgravingen vensterglas uit de 15e tot begin 17e eeuw, bestaand uit duizenden gebrandschilderde fragmenten. De vondst van 2014 omvat 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas, afkomstig uit het atelier van Frans Nicolas.

Locatie: ECI Cultuurfabriek, ECI 13, Roermond

Datum en tijd: donderdag 30 januari 2020, aanvang 16 uur 

Wellicht interessant