img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-2-2020 04:35

Studenten Gilde Opleidingen eren gesneuvelde Britse militair

Roermond - 'Bike2Honour' oftewel 'Fietsen om te eren'. 25 Studenten en 4 begeleiders van Gilde Instituut voor Veiligheid vertrekken op vrijdag 14 februari 2020 voor een bijzondere reis: ze bezoeken in Hull (UK) de zoon van de op 24 januari 1945 bij Roermond gesneuvelde soldaat Richard Sydney Huitt. Vervolgens gaan ze naar Normandië en vandaar uit fietsen ze in 24 uur tijd de route die de soldaat samen met andere militairen 75 jaar geleden te voet aflegde naar Midden-Limburg.  

Richard jr. is inmiddels 76 jaar oud en zijn laatste grote wens is om het graf van zijn vader op de Militaire Begraafplaats in Nederweert te kunnen bezoeken. Daarom is de groep een sponsoractie begonnen. Het geld dat wordt opgehaald is bestemd voor de reis van de studenten, de bekostiging van het monument en de overtocht van de Richard jr. en zijn echtgenote naar Nederland. Het geld dat overblijft is bestemd voor het Veteraneninstituut. Voor meer informatie of doneren zie: Bike2Honour 

In Hull zal de groep Richard jr. ontmoeten en als dankjewel een oorlogsmonument schoonmaken met in het achterhoofd de oorlogshelden van toen en hun strijd om onze vrijheid. De Nederlandse eerbrengers zakken dan af richting Normandië, waar Richard sr. voet aan wal zette in 1944. In de tussentijd doen ze allerlei plaatsen aan die belangrijk waren in de geschiedenis van de gesneuvelde Brit en zijn Britse tankbemanning: het Royal Tank Regiment en de trainingsgebieden.

In de plaats Caen springen de studenten op mountainbikes voor een estafette naar het graf van de militair in Nederweert. 620 kilometer fietsen in 24 uur zonder te stoppen. Het is exact de route die Richard en vele andere oorlogshelden zo’n 75 jaar geleden te voet hebben afgelegd.

Op 20 februari 2020 komen ze in Nederweert aan. Na de ceremonie waarbij ze de medailles naar Richard sr. terugbrengen, vervolgt de groep hun weg op de mountainbike richting het eindpunt: hun school aan de Kasteel Hillenraedtstraat 1 in Roermond. De studenten worden daarbij vergezeld door motoren en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij Gilde Opleidingen wordt een monument onthuld ter ere van Richard Sidney Huitt en alle andere gevallenen. Het zijn bankjes met een natuurstenen plaquette met opschrift. 

Tags
Wellicht interessant