img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-3-2020 13:44

Internationale Vrouwendag 2020 - Fatima Khalil uit Roermond over Vrijheid

Roermond - Op zondag 8 maart 2020 is het Internationale Vrouwendag met als thema Vrijheid. Voor Fatima Khalil (1961, Iraaks Koerdistan), die al jarenlang als vrijwilliger is betrokken bij Vrouwencentrum Maximina in Roermond, is vrijheid allesbehalve vanzelfsprekend. In een gesprek met de coördinator van Maximina, Lei Janssens, vertelt ze haar persoonlijke en indrukwekkende verhaal.  

Fatima Khalil (1961 Iraaks Koerdistan) vluchte in 1991 voor de oorlog vanuit Irak naar Turkije. Daar was meer vrijheid voor vrouwen. Je mocht je makkelijker kleden, en je kon alleen over straat.

Na twee jaar ging ze weer terug naar Iraaks Koerdistan. In haar werk kwam ze veel vrouwen tegen die niet konden lezen en niet hun eigen keuzes maakten. Fatima wilde daar iets aan doen. Ze leerde de vrouwen lezen en schrijven en ging praten met hun mannen.

In 1999 vluchtte Fatima opnieuw, naar Syrië. Haar man was al in Nederland en liet zijn gezin overkomen. Het eerste jaar woonden ze klein en de Nederlandse taal leverde nogal wat problemen op. Fatima wilde zo snel mogelijk inburgeren en de Nederlandse taal leren. 

Door de cursus Nederlandse taal kwam ze in contact met Maximina in Roermond. Nu doet ze er vrijwilligerswerk voor haar sociale contacten, voor de Nederlandse taal en om actief te blijven. Maar haar belangrijkste doel is om andere vrouwen te helpen en hen uit hun isolement te halen.
 

Foto en video: Fred Simons

Wellicht interessant