img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-3-2020 02:25

Virtueel Bevrijdingskoor bij NPO Radio 4 - zing je ook mee?

Hilversum - Door de coronacrisis komt NPO Radio 4 met een aangepaste versie van Zing Mee: De Nieuwe Wereld. Iedereen die graag zingt krijgt vanaf maandag 30 maart 2020 de kans om zijn/haar stem te laten horen in een groot Virtueel Bevrijdingskoor. Iedereen kan nu vanuit huis zijn partij instuderen en opnemen met bijvoorbeeld de mobiele telefoon of laptop.  

In het kader van 75 jaar bevrijding wordt een speciaal gemaakt vocaal arrangement van het Largo uit de 9e Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák uitgevoerd. 

Op www.nporadio4.nl/zingmee kun je aan de hand van een instructievideo meedoen en jouw opname insturen. NPO Radio 4 en KRO-NCRV voegen alle inzendingen samen tot een groot koor. Het resultaat zal te horen zijn op NPO Radio 4 en online via nporadio4.nl.
 
Oorspronkelijk zouden koren en ensembles in Nederland in het kader van 75 jaar bevrijding een door NPO Radio 4 gemaakt vierstemmig vocaal arrangement uitvoeren van een deel uit de Negende Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák. De bladmuziek hiervoor werd ruim 6000 keer gedownload en meer dan 65 koren en ensembles in heel Nederland hadden al aangegeven het muziekstuk te gaan uitvoeren. Door de maatregelen als gevolg van het coronavirus gaan deze uitvoeringen niet door en daarom wordt nu dit digitale alternatief geboden.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders plaats. De gevangenen zochten naar een manier om alle ellende het hoofd te kunnen bieden. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Daarom besloten ze orkestmuziek die ze zich herinnerden te gaan zingen, zonder woorden.
 
Het stemmenorkest zong in het kamp onder meer het Largo uit de Negende Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ van Antonín Dvořák. NPO Radio 4 heeft een vierstemmig arrangement laten maken van dit Largo van Dvořák, geschikt voor een gemengd koor of ensemble.
 
Op www.nporadio4.nl/zingmee kan iedereen die graag zingt de bladmuziek van Zing mee: De Nieuwe Wereld downloaden. Er zijn professionele meezingopnames van het Groot Omroepkoor om de muziek in te studeren. Met behulp van een instructievideo door dirigent Klaas-Jan de Groot kan de muziek door zangers thuis uitgevoerd en opgenomen worden.
 
Zing mee: De Nieuwe Wereld is een initiatief van NPO Radio 4 en KRO-NCRV in het kader van 75 jaar bevrijding, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Leo Smit Stichting en de Stichting Omroep Muziek.
 
 Tags
Wellicht interessant