img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-4-2020 10:15

Update - Brand in Meinweggebied Herkenbosch weer opgelaaid

Herkenbosch - Op maandag 20 april 2020 omstreeks 13.15 uur werd er een grote brand gemeld in het Meinweggebied, gelegen op Nederlands- en Duits grondgebied. Omstreeks 18.45 uur werd het sein brand meester gegeven, maar rond 19.30 uur laaide het vuur weer op. Het vuur is moeilijk onder controle te krijgen en daarom probeert men het nu in te sluiten. Inmiddels is een groot deel van de Meinweg afgebrand.

Er werden vanmiddag veel eenheden ingezet omdat de brand zich snel uitbreidde door de straffe wind en de droogte in de natuur. In eerste instantie ging de brandweer ervan uit dat het om een gebied ging van ongeveer 100 hectaren, later is dit bijgesteld naar 35 hectaren. Maar aangezien de brand in de loop van de avond weer is opgelaaid, durft de brandweer nog geen nieuwe schatting te geven.

Voor de omgeving ging een NL-alert uit, waarin mensen werden verzocht het gebied te verlaten en een oproep om niet naar de brand te komen kijken. Er werd een handelingsperspectief gegeven om deuren, ramen te sluiten en ventilatie te stoppen. 

Veiligheidsregio Limburg-Noord in samenspraak met de provincie Limburg, heeft enkele jaren geleden een Euregionaal project "natuurbrandbeheersing" opgestart. Hierin worden zaken geregeld zoals de waterwinning in het gebied en het maken van zogenaamde stoplijnen; dit zijn stroken van een aantal meters breed, waar bijvoorbeeld naaldbomen worden gekapt om een brand niet verder te laten uitbreiden. Ook zijn er samenwerkingsverbanden met de Duitse brandweer afgesproken, zoals vandaag, waarbij er gebruik werd gemaakt van watertappunten in de Duitse regio.  

Foto en video: Aurora Drone

 

 

 

 

Tags
Wellicht interessant