img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-6-2020 12:15

NIEUW bij DeltaLimburg.nl - Eerste kennismaking met Ron

Roggel - 10 juni 2020 - "Mijn naam is Ron Van Pol. Sinds een aantal jaren ben ik als vrijwilliger betrokken bij Stichting Groen Hart Leudal (voorzitter), Staatsbosbeheer en IVN-Roermond e.o. Ook ben ik imker en heb ik als passie kleine kriebelbeestjes in het water. Het moge duidelijk zijn dat ik een grote liefde heb voor de natuur! Helian van Lier, een dorpsgenote, is daarvan op de hoogte en zo kwam het dat zij mij heeft uitgenodigd om mijn persoonlijke natuurbeleving in het Leudal met jullie te delen in mijn eigen vaste maandelijkse rubriek. Ik ben een verhalenverteller zoals Helian dat noemt, en ik vind het erg leuk dat ik mijn verhalen met jullie mag gaan delen." 

img

"Bij Stichting Groen Hart Leudal zijn circa 72 vrijwilligers werkzaam. Wij runnen een informatiecentrum (Bezoekerscentrum Leudal in Haelen) waar bezoekers terecht kunnen voor een bezoek aan het Streekmuseum en waar we informatie geven aan wandelaren, fietsers, toeristen. We proberen hen te helpen met het plannen van een dagje uit, het vinden van een B&B, tips over leuke bezienswaardigheden en nog veel meer. Ook verkopen wij hier wandel-, fietskaarten, knooppuntkaarten en souvenirs.
 
Naast het bemannen van de balie verzorgen wij ook regelmatig lezingen en organiseren we excursies met gids, zoals themawandelingen. Ook bezoeken we regelmatig basisscholen met onze schoolgidsen, waar wij gastlessen verzorgen over dieren die in het Leudal voorkomen, zoals de bevers, bijen en uilen inclusief het uitpluizen van uilenballen. Ook organiseren we groepswandelingen, bedrijfsuitjes e.d. op aanvraag.  
 
Zoals gezegd ben ik naast mijn vrijwilligerswerk ook nog imker en neem ik regelmatig de kleine kriebelbeestjes in water onder de loep of onder een stereomicroscoop. Ik ben dus een bezige bij, om terug te komen op het imkeren. Verder wandel ik graag door de natuur, of neem de fiets om in verder gelegen natuurgebiedjes te genieten van ons geweldig mooie Leudal.
 
Ik zeg ons en dan bedoel ik ook ons, ook al woon ik pas sinds 10 jaar hier in het Leudal. Zelf ben ik afkomstig uit de Westelijke mijnstreek. Daar kennen ze alleen pijpen en koeltorens als blikvangers aan de horizon, het Julianakanaal en de Grensmaas tussen België en Nederland. Je denkt daar al snel dat dát natuur is. Wanneer je dan hier komt wonen, gaan je ogen pas echt open.
 
Welke gemeente in Nederland kan zeggen: “Wij hebben een kanaal, een rivier, drie beken, een bos met daarin hoogteverschillen van bijna 10 meter, gevormd door de slingerende (door de mens in haar waarde gelaten) beken, een heide, grafheuvels, watermolens met daarin notabene eentje met een dubbele functie.” Ik kan geen enkele gemeente opnoemen met zoveel rijkdom.
 
Zoals jullie merken heb ik genoeg gespreksstof. Over een maand volgt mijn eerste bijdrage. Ik heb er zin in! Ron Van Pol"
 
Neem ook eens een kijkje op de website van Groen Hart Leudal en op de website van Bezoekerscentrum Leudal.  

Wellicht interessant