img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-6-2023 11:10

Het is Vaderdag

18 juni 2023 - Het is vandaag Vaderdag in Nederland: elk jaar op de derde zondag in de maand juni. De dag waarop traditiegetrouw vaders worden verwend en in het zonnetje gezet. Deze traditie bestaat sinds 1909 en is bedacht door de Amerikaanse Sonora Smart Dodd, om haar vader te bedanken voor alles wat hij voor haar en haar broers en zussen had gedaan.

img

In 1909 wilde Sonora Smart niet achterblijven bij Anna Jarvis met haar moederdag. Ze stelde een vaderdag voor ter nagedachtenis aan haar vader die in zijn eentje zes kinderen grootbracht, nadat zijn vrouw in het kraambed was gestorven. President Richard Nixon maakte er in 1972 een officiële feestdag van.

In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. In België wordt Vaderdag gevierd op de tweede zondag van juni.

Vaderdag is bedoeld voor álle mannen die een vaderrol vervullen, niet alleen biologische vaders. Maar ook voor alle vaders die hun kind hebben verloren, ook zij blijven voor altijd vader...

Op Vaderdag worden vooral de vaders van jonge kinderen vaak verwend met een zelfgemaakt ontbijt, een knutsel en een (uit het hoofd geleerd) gedichtje. 

Bron cultureel woordenboek
180623/HvL

 

Wellicht interessant