img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-6-2020 02:00

Ommetje Susteren - wandelen via de Westzipfelpunkt van Duitsland

Susteren - 24 juni 2020 -  Deze week een bijzondere gezinswandeling van 5,2 km in het zuiden van Midden-Limburg. Wandelen door het Smalste Stukje Nederland via de toeristische attractie aan de Duitse zijde van de grens, namelijk het meest westelijke puntje van de Bondsrepubliek Duitsland, de Westzipfelpunkt. De route is geheel verhard.  

Al wandelend kom je langs de Romaanse Basiliek in Susteren. Dit is een van de oudste kerken van Nederland en heeft de oorspronkelijke stijl, grootte en vorm behouden. Bovendien bezit de Basiliek een uiterst zeldzame buitencrypte. Naast de basiliek ligt bezoekerscentrum 't Stift met religieuze kerkschatten. 

Vlakbij het NS station Susteren zie je de monumentale spoorwegwoningen aan de Heerenstraat.

Nederland is hier op z'n allersmalst, slechts 4,8 km breed en juist op deze plek bevindt zich ook het meest westelijke punt van de Bondsrepubliek Duitsland: de Westzipfelpunkt. Het exacte punt bevindt zich op een vlonder in de Rode Beek (zie foto) en is onderdeel van deze wandelroute. 

De route voert verder door het natuurgebied ’t Hout, een vochtig loofbos met specifieke planten en dieren. Via het Moordkruis en de Kapel in ‘t Hout, kom je langs de beeldentuin met werken van kunstenaars uit de regio.

Onderweg komt je op zes markante plaatsen informatieborden tegen, waar je informatie krijgt over die specifieke plek en/of informatie over de route tot het volgende bord. Door de Q-R code te scannen is het mogelijk om nog meer specifieke informatie te lezen.

Start en finish: Salvatorplein Susteren (gratis parkeren)

Dit is een knooppuntenwandeling: 13 • 43 • 47 • 90 • 79  • 76 • 75 • 13. De route is geheel verhard.

Veel wandelplezier! Helian van Lier

In de maanden juni, juli en augustus zet hoofdredacteur Helian van Lier elke week een leuk, gratis én coronaproof uitje in Midden-Limburg in het zonnetje.

Foto: derselfkant.de (de Westzipfelpunkt)
 

Tags
Wellicht interessant