img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-7-2020 09:10

VVV-wandeling Voorstad St. Jacob ’euver de brök’ Roermond

Roermond - 8 juli 2020 - Op zondag 12 juli organiseert VVV Midden-Limburg een wandeling naar en door het stadsdeel Voorstad St. Jacob. De prachtige Maria Theresiabrug (in de volksmond de Stenen brug genoemd) vormt de verbinding tussen het centrum van Roermond en de Voorstad St. Jacob. Men moet dus letterlijk 'euver de brök' (de brug over) om er te komen.

img

De Voorstad bestond al zeker in de 14e eeuw en werd toen vooral bevolkt door vissers en arme mensen.

Door de Voorstad ging lange tijd alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. Daarom was hier toch nogal wat te doen. Zo waren er herbergen, waar vermoeide reizigers wanneer de stadspoorten al lang dicht waren, konden rusten.

Met de komst van een nieuwe weg in de 19e eeuw, verviel deze doorgangsfunctie en werd het er lange tijd stil. In de 20e eeuw werd de Voorstad nieuw leven ingeblazen. Nu is het een sfeervol stadsdeel met diverse Rijksmonumenten en prachtige huizen.

De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op route naar Santiago de Compostella. De waterput en bijbehorende putvereniging is aan de Heilige Jacobus gewijd.

De wandeling start om 14.00 uur bij VVV Roermond, Markt 17
Voor meer informatie en tickets: www.webshopvvvmiddenlimburg.nl, reserveren is verplicht

Foto: VVV Midden-Limburg (Maria Theresiabrug in Roermond)

Wellicht interessant