img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-7-2020 11:18

Brigitte - IJsvogeltjes in Leudal

Grathem - 21 juli 2020 - Al jaren hoor ik over ijsvogeltjes in het Leudal, maar afgezien van een snelle blauwe flits laag over het water had ik ze nog niet gezien. Vorig jaar veranderde dat toen ik praktisch in mijn eigen achtertuin voor het eerst dit mooie kleurrijke vogeltje zag. Over de beek flitste hij voorbij en even verderop zat hij op een tak. Prachtig!

Thuis gegoogled om wat meer te weten te komen, wat bleek, vanaf maart kun je ze al zien vliegen op zoek naar een geschikte nestplaats. Afgelopen voorjaar dus regelmatig een verplichte stop tijdens het wandelen, kijken of ik ze al zag. En ja hoor, een hoge fluittoon en een blauwe flits die rechtstreeks de wand in vloog. Hoogste tijd om de boel extra in de gaten te houden!

De volgende avonden weer op pad en niet voor niets. Ik zie het vrouwtje op de tak zitten en iets verderop zit het mannetje. Ze fluiten naar elkaar en dan komt het mannetje aangevlogen. Hij blijft even kort boven haar hangen en landt dan op haar rug, de paring begint. Niet dat dit lang duurt, knipper vooral niet met je ogen, want dan mis je het. Dit gebeurt een paar keer achterelkaar, dus dat er kleintjes zullen komen, dat is wel zeker!

Een paar weken lang is er niet heel veel activiteit, behalve dat er regelmatig visjes worden aangevoerd. Zo’n vier weken later zie ik beide ouders steeds vaker buiten het nest. Vanaf de overhangende tak roepen ze de jonkies, maar die hebben er duidelijk nog geen zin in. De volgende ochtend ga ik weer vroeg op pad en ik ben niet de enige…. Er staan best veel mensen bij de wand, blijkbaar gaan de berichten via social media snel, en ik hoor dat gisteren het eerste vogeltje is uitgevlogen. Ik baal dubbel, enerzijds omdat ik dat gemist heb, maar vooral dat opeens iedereen naar ‘mijn’ ijsvogeltjes komt kijken.

Al snel hoor en zie ik de ouders aan komen vliegen, altijd fijn dat ze zich aankondigen, en samen roepen ze opnieuw naar het nest. De jonkies komen één voor één tevoorschijn. De laatste kan ik wat langer filmen, want die valt bijna recht naar beneden en blijft onderaan de wand al piepend zitten. Hij rekt en strekt zich, wat zou jij doen als je vier weken ineengedoken hebt gezeten, en het lijkt alsof hij niet weg durft te vliegen. Eén van de ouders komt hem uiteindelijk maar halen en samen vliegen ze weg.

Niet veel later, terwijl de jonkies nog wat stuntelig en onwennig de omgeving verkennen, hebben de ouders weer even tijd voor elkaar en zien we de eerste paring alweer, op naar legsel nummer 2. Inmiddels (begin juli) is ook dit broedsel succesvol uitgevlogen, vier jonkies dit keer, en is de gemeente Leudal negen ijsvogeltjes rijker.

Over enkele maanden weer een nieuw natuurfilmpje uit onze regio. Tot dan! Brigitte

Foto Maurice Smeets (juffer), film Brigitte Gijsman
 

Tags
Wellicht interessant