img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-7-2020 06:35

Bijna helft Nederlanders maakt zich zorgen over de droogte

22 juli 2020 - Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door watertekort, zo blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. 68% Van de Nederlanders geeft verder aan weleens last te hebben gehad van problemen door de droogte. Mensen maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken. De afgelopen jaren waren extreem droog.

img

Ook na een regenachtige start van de zomervakanties kampen de natuur en de landbouw in het oosten en zuiden van het land nog altijd met de droogte. Dit is niet voor het eerst. De afgelopen jaren waren extreem droog.

Zorgen zijn terecht

Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid Unie van Waterschappen: “De zorgen die Nederlanders hebben over de droogte zijn terecht. De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering bittere realiteit is in Nederland. Ook deze zomer maken veel waterschapsmedewerkers weer overuren om de problemen door de droogte zo beperkt mogelijk te houden.”

Regenton is populair

Bijna de helft van de ondervraagden verwacht vaker overlast te ervaren door watertekort. 44% is bereid zelf maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Hierbij heeft driekwart voorkeur voor het installeren van een regenton. De aanleg van meer groen wordt genoemd door ruim 60%.

Tegel eruit, groen erin

Gemeenten en waterschappen willen de verstening van stedelijk gebied tegengaan door vergroening van straten en tuinen te stimuleren. Alle kleine beetjes helpen om water beter op te slaan en vast te houden voor droge tijden. De waterschappen juichen het gebruik van regentonnen dan ook toe. Ook het vervangen van tegels in de tuin door planten is een goede maatregel om droogteproblemen te voorkomen. In Roermond is vorig jaar een actie 'tegel eruit, groen erin' gehouden.

Klimaatbestendiger worden

Schoonman: “Het weer in Nederland is steeds extremer geworden. We zien hevigere hoosbuien, maar ook steeds langere perioden van droogte. Om de gevolgen hiervan te beperken, moet Nederland klimaatbestendiger worden. Dat moet op landelijk niveau gebeuren. Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten, maar ook op kleine schaal kunnen kleine ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld.”

De publiekspeiling is uitgevoerd door onderzoeksbureau Citisens onder 2.268 Nederlanders.

Foto: archieffoto Leon van Lier

Tags
Wellicht interessant