img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-7-2020 09:50

Robin - Ik ga op vakantie en neem .....

Roggel - 27 juli 2020 - Je hebt misschien al vakantie (gehad) of je gaat nog. Of er staat een etentje gepland binnenkort. Hoe kun je dan toch een gezonde keuze maken? Die vraag krijg ik heel vaak. Vaak denken we er heel moeilijk en zwaar over. ‘’Dan moet ik zeker kiezen voor een salade’’. Zeker niet. Tegenwoordig is het steeds makkelijker om ook tijdens het uiteten een beetje op te letten.  

img

Hoe?

Allereerst door je mond open te trekken en aan te geven wat je wilt. Tegenwoordig is dat heel normaal en zie je ook steeds meer allergenenkaarten e.d.

Ik durfde dat eerder nooit, maar nu ik merk hoe ‘normaal’ dat eigenlijk is, hoef ik niet meer met een beknepen gevoel aan tafel te zitten.

Wat kies je dan?

·       Ga voor 1 eiwitbron in de vorm van vis/vlees, ga je voor vegetarisch kies dan ei of peulvruchten, zaden of noten of bijvoorbeeld tempeh. Probeer maaltijden te vermijden waar vlees en vis, of én vlees én kaas inzitten, dat is nogal belastend voor onze spijsvertering.
·        Kies voor kip of ander gevogelte, vis, rund of wild omdat dit dieren zijn die van nature meer bewegen en daardoor ook meer gunstige vetzuren bevatten.
·        Zorg naast je eiwitten voor voldoende groenten, deze ontzuren namelijk ons lichaam, terwijl eiwitten ons lichaam juist verzuren. Voor een goede balans is het belangrijk voldoende groen bij de maaltijd te nemen, zeker bij rood vlees zoals biefstuk. Kies bijvoorbeeld voor een salade als bijgerecht of vraag om extra groenten (van de dag).
·         Beperk de koolhydraten zoals brood, pasta of aardappel. Ik vraag vaak of het zonder kan en vraag dan om vervanging met extra sla of groenten. Doen ze echt niet moeilijk over! Koolhydraten in combinatie met een eiwitbron zorgen er namelijk voor dat de eiwitvertering moeilijker verloopt.
·         Je hoeft niet perse een 3-gangen menu te nemen! Ik skip vaak het voorgerecht of dessert en soms pak ik ook gewoon 2 voorgerechten als hoofdgerecht. Ook dat is vaak echt geen issue.
·         Drink niet teveel alcohol bij de maaltijd, dan worden mineralen en vitaminen veel minder opgenomen. Kun je niet zonder? Neem dan 1 glas en geniet er volop van.
·         RELATIVEER!  Hoe vaak is het dat je gaat uit eten? Waarschijnlijk valt dat wel mee. Geniet gewoon van ’t moment, het samenzijn en natuurlijk van ’t eten. Er blijft echt nog genoeg over op het moment dat je bovenstaande tips zoveel mogelijk toepast. En lukt dat niet helemaal, straf jezelf dan niet. Je hebt je best gedaan en kunt het morgen weer oppakken.

Je bent tenslotte met vakantie. Het hoeft niet PERFECT te zijn.

Fijne zomer!

Vond je deze blog waardevol of heb je nog een vraag? Laat het mij dan weten, van-natura@outlook.com.

Met gezonde groet, Robin

Wil je graag meer informatie over Robin Seuren en haar praktijk Van Natura? Neem dan eens een kijkje op haar website www.van-natura.nl.    
 
 

Tags
Wellicht interessant