img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-8-2020 06:00

De 'bouwfabriek' van Cuypers - Cuypershuis Roermond

Roermond - 1 augustus 2020 - Vanuit musea, kerken, archieven en particulieren collecties keren kunst- en gebruiksvoorwerpen weer terug naar de ‘bouwfabriek’ van Pierre Cuypers. Elke kamer in deze ‘bouwfabriek’ heeft een eigen thema en sfeer gekregen. Cuypers ziet zijn gebouw als een middeleeuwse bouwloods: de werkplaats waar ambachtslieden onder leiding van hem (de bouwmeester) werken.

De museale voorwerpen spelen een rol in het ontwerp dat Bureau Caspar Conijn maakte voor het Cuypershuis

Cuypers ziet zijn gebouw als een middeleeuwse bouwloods: de werkplaats waar ambachtslieden onder leiding van hem (de bouwmeester) werken. In de ateliers zijn timmerlieden, beeldhouwers, schrijnwerkers, tekenaars en vele andere ambachtslieden druk bezig met het maken van heiligenbeelden, stoelen, kerkbanken, maquettes, tekeningen en andere voorwerpen. Deze visie van Pierre Cuypers is voor Bureau Caspar Conijn het uitgangspunt geweest tijdens het ontwerpproces.

Hoe die bouwfabriek er dadelijk komt uit te zien? Via FacebookTwitter en Instagram kun je  de herinrichting volgen.

Het Cuypershuis vertelt het verhaal van Roermondenaar Pierre Cuypers (1827 – 1921). In dit museum kun je meekijken over de schouder van deze beroemde architect om te ontdekken hoe hij te werk ging. Niet alleen zijn persoon en karakter komen naar voren, ook is er aandacht voor zijn avontuurlijke drang naar vernieuwingen en zijn inspiratiebronnen.

Naast de museumcollectie is er bijvoorbeeld historisch fotomateriaal te zien. Een introductiefilm, luisterpunten en interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring.

Het museum is gevestigd in Cuypers’ oorspronkelijke woonhuis en ateliers. In 1853 bouwde hij dit complex net buiten de Roermondse binnenstad. Hier was destijds genoeg ruimte om zijn ambitieuze plannen te kunnen uitvoeren.

Tegenwoordig wordt Cuypers vooral genoemd als architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens en de restauratie van de Ridderzaal in Den Haag.

Tags
Wellicht interessant