img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-8-2020 14:21

Open Monumentendag - Hompesche Molen bij Stevensweert

Stevensweert - 26 augustus 2020 - Ook de Hompesche Molen bij Stevensweert opent op 12 september haar deuren tijdens Open Monumentendag. Molenaars, boswachters en gidsen laten tussen 11 en 17 uur bezoekers graag kennismaken met deze rijke historische plek midden in het groen. Je kunt je opgeven voor rondleidingen en wandelingen in kleine groepjes. Helemaal gratis. Wel is vooraf aanmelden verplicht.

Rijke historie

Midden op het ‘Eiland in de Maas’ bij Stevensweert vind je de Hompesche Molen. Het 300 jaar oude rijksmonument is de hoogste stellingmolen in Limburg. In 1722 liet Graaf Reinaert Vincent van Hompesch  de 37 meter hoge molen bouwen pal in de zichtas van een van de lanen van 'zijn' kasteel Walburg in Ohé en Laak. Dat kasteel is al lange tijd verdwenen maar dit voorjaar zijn de contouren van het voormalige gebouw, de padenstructuur en de kasteeltuin weer zichtbaar gemaakt door onder andere de aanplant van groen. 

Het verhaal van de molen

Bij de Hompesche Molen zijn er op zaterdag van het Open Monumentenweekend elke 45 minuten rondleidingen in kleine groepjes. De molenaar neemt je daarbij mee naar de overloop. Dit is de plek waar hij de wieken van de windmolen in stelling kan brengen. Je kunt er genieten van een fraai uitzicht over drie landen, terwijl je meer komt te weten over de molen, de omgeving en wat zich vroeger op deze plek heeft afgespeeld. Beneden draait een film waarin de zandtovenaar het verhaal van de molen en de streek op een bijzondere manier in beeld brengt.

Het verhaal van Walburg

In de ochtend en de middag is het mogelijk om onder begeleiding van gidsen van Natuurmonumenten en het streekmuseum Stevenweert - Ohé en Laak een wandeling te maken vanaf de molen naar het voormalige kasteeldomein Walburg. Onderweg en op het terrein zelf word je getrakteerd op Walburgse verhalen.  

Het verhaal van de Molenplas

Een bezoek aan de Hompesche Molen is niet af zonder ook van de natuur aan de tegenover gelegen Molenplas te proeven. De boswachters en gebiedsgidsen vertellen bezoekers graag over de vaste bewoners van het natuurgebied, waaronder de kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden, maar ook over de bever, vogels, vlinders en vele bloemen en kruiden die zich thuis voelen. Heb je een vraag voor de boswachter? Kom langs bij de infostand!

Aanmelden is verplicht

Vanwege de geldende coronamaatregelen vinden de rondleidingen in de molen en wandelingen naar Walburg en de Molenplas in kleine groepjes plaats. Vooraf aanmelden is verplicht en kan op deze website. Wees er snel bij, want er is beperkt plaats en vol = vol.  

Tijdens de Open Monumentendagen opent Natuurmonumenten de deuren van haar cultuurhistorische gebouwen. Hier staan alle deelnemende locaties van Natuurmonumenten. Dit jaar staat het thema 'Leermonument' centraal. De verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens excursies in de landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien.

Foto's: Leon van Lier (Hompesche Molen, Molenplas, kasteeldomein Walburg)

Wellicht interessant