img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-8-2020 12:00

Campagne 'Senioren en Veiligheid' - geef oplichters geen kans

28 augustus 2020 - Op 1 september gaat de campagne Senioren en Veiligheid van start, waarin senioren een maand lang concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van oplichting en wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Elke week staat een ander thema centraal: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing. Acteur Kees Hulst wordt ambassadeur van de campagne.

img

Ambassadeur

Kees Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”

Hoewel ouderen in algemene zin niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan mensen in andere leeftijdsgroepen is ieder slachtoffer een te veel. Daarnaast zien politie en de Fraudehelpdesk sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.

Tips en adviezen

Een van de onderdelen van de campagne is een wekelijkse webinar waarin wordt ingegaan op een specifieke vorm van criminaliteit waar senioren slachtoffer van worden. Tijdens elk webinar krijgt u tips en adviezen:  

Dinsdag 1 september 10.30 uur: Meekijken bij pinnen
Dinsdag 8 september 10.30 uur: Babbeltrucs
Dinsdag 15 september 10.30 uur: Hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)
Dinsdag 22 september 10.30 uur: Phishing

Op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl vindt u heel veel tips en informatie en kunt u de vier webinars bekijken op bovengenoemde data en tijden.  

Deze campagne is opgezet vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

 Foto: DeltaLimburg.nl

Wellicht interessant