img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-9-2020 07:00

Veteraan voor altijd - Bosniëveteraan Barry Hofstede

1 september 2020 - In aflevering 4 van de serie 'Veteraan voor altijd' gaat Marjanne Wassink in gesprek met Bosniëveteraan  Barry Hofstede. Barry was dienstplichtig militair en viertonner chauffeur bij het Transportbataljon. Net als vele andere dienstplichtige soldaten vertrok hij naar Bosnië om humanitaire redenen. Het loopt anders, de oorlog escaleert: er is een groeiende kloof tussen politiek en werkelijkheid.

Volgens Defensie waren de risico’s aanvaardbaar. Echter, de oorlog escaleert: er is een groeiende kloof tussen politiek en werkelijkheid. De troost die hij vindt is onvoorwaardelijke kameraadschap; je collega militairen die bereid zijn voor elkaar te sterven.
 
Op 16 april 1993 wordt Srebrenica door de Verenigde Naties tot veilige enclave verklaard en kort daarna gaat Barry terug naar Nederland. Hij krijgt paniekaanvallen en herbelevingen. Na enkele chaotische, eenzame jaren wordt de diagnose PTSS vastgesteld en kan hij een behandeltraject volgen.
 
Barry Hofstede is nu schrijver/columnist en wil zijn ervaringen breed delen omdat hij erin gelooft dat, zolang men de herinnering levend houdt, men niet zal vergeten.

Morgen kunt u kijken naar de aflevering met Bol Kerrebijn - KNIL-veteraan.

De serie Veteraan voor altijd bestaat uit zeven portretten en wordt uitgezonden in aanloop naar de Herdenking bij het Nationaal Indië Monument op 5 september, die vanaf 13.45 uur live op TV wordt uitgezonden door L1.

Videoreportage Pieter Cornelissen / interview Marjanne Wassink

 

Tags
Wellicht interessant