img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-9-2020 07:00

Veteraan voor altijd - Indië- en Koreaveteraan Ad Tromp

3 september 2020 - In aflevering 6 van de serie 'Veteraan voor altijd' gaat Marjanne Wassink in gesprek met Ad Tromp - Indië- en Koreaveteraan. Ad is niet alleen Indië veteraan maar ook Korea veteraan in de periode dat het Nederlands VN Detachement uitgezonden was naar Korea, van 1950 tot 1953.

In die periode zijn zo’n 3500 veelal jonge Nederlandse militairen per boot naar Korea vertrokken waarvan er 137 sneuvelden. Samen met de Amerikanen van de 2 US Div hebben zij diverse hevige gevechten gevoerd in die jaren. Een oorlog die nauwelijks gememoreerd wordt in Nederland en derhalve ook wel de “vergeten oorlog” genoemd wordt.

Ad is op 26 oktober 1950 vertrokken naar Korea en moest na aankomst in Busan direct neer het noorden om de terugtocht te dekken van de Amerikanen. Hij heeft in februari 1951 de overval op de bataljons- staf meegemaakt en de gevechten in Hoengsoeng / Wonju en Heuvel 325. Voor deze acties is het bataljon gewaardeerd met de Presidential Unicitation  van U.A.S en van Korea.

Tot mei 1952 is er veel gevochten op diverse plaatsen.

Morgen kunt u kijken naar de aflevering met Peter Stam - zoon van een Indië veteraan.

De serie 'Veteraan voor altijd' bestaat uit zeven portretten en wordt uitgezonden in aanloop naar de Herdenking bij het Nationaal Indië Monument op 5 september, die vanaf 13.45 uur live op TV wordt uitgezonden door L1.

Videoreportage Pieter Cornelissen / interview Marjanne Wassink

Tags
Wellicht interessant