img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-10-2020 11:30

Bivak op de vestingwerken Stevensweert

Stevensweert - 6 oktober 2020 - Ondanks deze coronatijd vonden ongeveer 25 re-enactors afgelopen weekend toch de weg naar het vestingstadje Stevensweert. De 'Slag om Stevensweert' werd nagespeeld met medewerking van o.a. Saluutbatterij Atkins, VKVB, Allemansend en Den Spiesdraegers 1625. Het werd een geslaagd weekend. Dorpsraad Stevensweert doet verslag: 

"Nadat op vrijdag 2 oktober het kamp was opgeslagen was het tijd om de omwalling te verkennen om een eventuele aanval op poten te zetten.
 
De groepen die aanwezig waren kwamen voornamelijk uit Nederland en België.

De Spaanse vlag wapperde fier boven op de vesting, een doorn in het oog van de Staatse troepen! De Staatse troepen besloten daaropvolgend een ”show of arms” te geven aan hun vijand. Door middel van kanon- en musketdrills op zaterdag 3 oktober werden de Spanjaarden in de vesting wakker geschud. Ook het voetleger kon natuurlijk niet ontbreken, de groep “Den Spiesdraegers 1625” uit België heeft de Spanjaarden laten zien waartoe zij in staat waren.

Saluutbatterij “Atkins” zorgde voor het kanon gebulder. “VKVB” en “Allemansend” hebben dit weekend gezorgd voor het afvuren van de musketten. “Den Spiesdraegers 1625​” heeft met een 10 tal piekeniers gevechtshandelingen geoefend uit de 80-jarige oorlog, die heerste van 1568 tot 1648.

Ondanks het weer en harde wind hebben we een geslaagd weekend gehad. Voor de toeschouwers die het wisten en de moeite genomen hebben om over de Maasdijk te lopen, was dit een mooie gelegenheid om het kampement van dichtbij mee te maken.

Hopelijk kunnen we het in 2022 groter aanpakken en wederom een “Slag om Stevensweert” organiseren.Maar zoals velen van jullie weten kunnen wij dit niet alleen en hebben alle hulp nodig die welkom is met name op gebied van sponsoring. Zonder een goede financiële basis kunnen we dergelijke evenementen niet meer organiseren, hoe graag we ook zouden willen.

Met Staatse groet,

Namens de organisatieLuc Graus – Kevin Jacobs – Roberto van Eijken"

Foto's Jan-Willem van de Griendt (nog meer foto's zijn hier te zien)

Wellicht interessant