img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

14-10-2020 15:58

Floris - Een onderhoudsarme tuin, wie wil dat niet?

Roermond - 14 oktober 2020 - Ik hoop dat jullie naar aanleiding van mijn vorige column aan het isoleren zijn geslagen in huis, zeker omdat tot het eind van het jaar 30% subsidie te krijgen is. Maar deze maand wil ik met jullie naar buiten gaan, naar de tuin en onze ervaring met jullie delen. Hoe we al vijf jaar lang genieten van een onderhoudsarme tuin met weinig tegels en verharding en heel veel groen. Jullie kunnen dat ook!

Vroeger toen de kinderen klein waren hadden we natuurlijk een grasveld voor de glijbaan en de schommel en lekker voetballen met elkaar. In de borders plaatste ik elk jaar eenjarige bloemen en voor de winter werd de tuin compleet winterklaar gemaakt. Al met al hadden we het hele jaar best veel tijd om de tuin onkruidvrij te houden.

Vijf jaar geleden hebben we de firma Soontiëns uit Eindhoven de tuin opnieuw laten inrichten. Met een duidelijk doel, een onderhoudsarme tuin. Nu, na vijf jaar weten we dat dat zeker is gelukt. Het leuke is dat dat niet gebeurd is met veel tegels en verharding maar juist met heel veel groen in de tuin. Jullie kunnen dat ook!

Tuinen compleet betegelen lijkt een effectieve manier om een onderhoudsarme tuin te krijgen, zeker als je soms de Woonprogramma’s op TV ziet langskomen. Maar met de hevige buien van tegenwoordig is dat zeer onverstandig. Het water kan dan niet in de bodem zakken en draagt daarmee bij aan de droogte. Bovendien is de temperatuur in je betegelde tuin 3-5 graden hoger dan in een tuin met planten.

De firma Soontiëns kwam dus met een tuinontwerp met weinig tegels en heel veel vaste planten. De hele tuin is gevuld met inheemse planten (die oorspronkelijk ook in Nederland groeien) die op de plaats zijn gezet waar ze het beste groeien. De hele lente en zomer hebben we bloeiende planten in de tuin, het is een genot nu in de tuin te zitten. Vlinders, bijen, libellen, vogels, er is een enorm dierenleven ontstaan, super!

Doordat de grond bedekt is met de planten hoeft er niet veel onkruid verwijderd te worden. En in het najaar blijven de bladeren liggen in de tuin als schuilplaats voor de dieren. Minder mooi aangeharkt dan vroeger, dus best wel wennen. Maar op deze manier sterven de planten af in de winter en komen vanzelf weer op in de lente. Wij kunnen gewoon genieten in de tuin van de bloemen en de toegenomen biodiversiteit.

Ik kan het echt aan iedereen aanraden. Ga je je tuin opnieuw inrichten en zoek je een onderhoudsarme oplossing, ga dan langs bij een tuinexpert, bijvoorbeeld van de Wilde Weelde. Het is het geld dubbel en dwars waard, je zult er dagelijks van kunnen genieten en het klimaat en de dieren zullen je dankbaar zijn.
 
Op mijn website www.duurzaamroermond.nl deel ik meer van dit soort tips. Ik hou van interactie, dus stuur je vragen naar floris@duurzaamroermond.nl.

Met duurzame groet, Floris

Foto's Floris Mokveld

Wellicht interessant