img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-10-2020 03:42

Mars goed zichtbaar tijdens opklaringen

18 oktober 2020 - Mars, ook wel de 'rode planeet' genoemd, is in deze periode bij opklaringen in de nachten goed te zien. Dit komt omdat de planeet in 'oppositie' staat. Hoewel Mars geen ster is, kan de planeet met het blote oog gezien worden als een felle, roodkleurige 'ster' aan de hemel. Mars staat elke 26 maanden in oppositie.

img

In oppositie staan

Oppositie betekent dat de zon en een bepaald ander hemellichaam aan de tegenovergestelde kant van de aarde staan. Als gevolg hiervan wordt de planeet het best beschenen door de zon ten opzichte van de aarde en staat de planeet bovendien het dichtst bij. Mars staat elke 26 maanden in oppositie. Een ander voorbeeld van een hemellichaam dat in oppositie kan staan is de maan. De maan staat maandelijks in oppositie en als dat gebeurt spreken we van een volle maan.

Mars stond op woensdag 14 oktober in oppositie met de aarde. In de weken rondom de oppositie is de planeet extra goed te zien. De gehele maand oktober heb je dan ook de kans om de planeet duidelijk te zien als het helder is.

Goed te zien met het blote oog

Is er een heldere nacht en wil je Mars zien? De planeet is te zien vanaf ca 20.00 uur aan de oostelijke horizon. De planeet is het felst rond middernacht en in de ochtend, na 7.00 uur, gaat de planeet onder aan de westelijke horizon.

Interessant voor astronomie en ruimtevaart

Gelegenheden zoals deze worden graag aangegrepen door zowel amateurastronomen als ruimtevaartorganisaties. Omdat de planeet nu zo dichtbij staat, zijn bepaalde kenmerken van de planeet, zoals de poolkappen, door een relatief simpele telescoop al waar te nemen. Verder grijpen ruimtevaartorganisaties deze periode graag aan om marsrovers richting Mars te sturen: omdat de afstand nu kleiner is dan normaal, hoeven de apparaten minder ver te reizen.

Bron Weer.nl

 

Tags
Wellicht interessant