img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-10-2020 02:00

NS en Prorail plaatsen AED’s bij alle treinstations

Roermond/Weert - 20 oktober 2020 - ProRail en NS plaatsen volgend jaar in samenwerking met de Hartstichting 450 AED’s bij 350 treinstations. Op de 50 grotere stations zijn op dit moment al AED’s aanwezig. Door het aanbod van AED’s uit te breiden naar alle stations willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Naar verwachting start het plaatsen van de nieuwe AED’s begin 2021.

img

Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start met de inzet van een AED.

Omgevingsfunctie

De AED’s krijgen een plek bij het station. Dit zorgt dat in een straal van 500 meter rondom het station een AED voor handen is. “Ik ben zelf een naaste verloren aan een hartstilstand. Een AED kan levensreddend zijn en daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED’s komen bij alle stations. Zowel voor reizigers op het station als in de omgeving van het station”, vertelt Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS. Ans Rietstra, COO van ProRail, sluit zich daarbij aan. “Elk mensenleven telt. Dan mogen AED’s op veelgebruikte ontmoetingsplaatsen zoals stations niet ontbreken.”

Het oproepsysteem

Snelle reanimatie en inzet van een AED is van groot belang voor de overlevingskans. Daarom is er het landelijk reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Deze burgerhulpverleners krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Per jaar roept HartslagNu zo’n 10.000 keer burgerhulpverleners op voor een reanimatie en worden AED’s ingezet die zijn aangemeld bij HartslagNu.

Planning

ProRail en NS zijn vandaag het aanbestedingstraject gestart voor de levering van de AED’s en zijn begonnen met het bepalen van de gewenste locaties op de stations. Naar verwachting start het plaatsen van de nieuwe AED’s begin 2021.

Archieffoto DeltaLimburg.nl (station Roermond)

Tags
Wellicht interessant