img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-10-2020 09:36

Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek, lever ze in bij de apotheek!

27 oktober 2020 - Meer dan 80% van de Nederlanders houdt weleens medicijnen over na gebruik en een deel van hen weet niet wat ze daarmee moeten doen, zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer de helft levert de ongebruikte medijnen in bij de apotheek, maar er zijn ook veel mensen die deze restjes door toilet of gootsteen spoelt, met negatieve gevolgen voor het milieu. Lever overgebleven geneesmiddelen daarom altijd in bij de apotheek of de milieustraat.  

img

Onderzoek

Een pilot inzamelweek bij openbaar apotheken in Zoetermeer en Noord-Nederland zorgde ervoor dat er in een week tijd meer dan 400 kilogram aan medicijnresten extra werd ingeleverd. In een enquête werden ruim 700 patiënten gevraagd naar de redenen voor het overhouden van medicijnen. Als voornaamste reden werd gegeven dat, achteraf gezien, medicijnen vaak voor een telange periode zijn meegegeven. Dit komt omdat tussendoor de situatie kan wijzigen, waardoor bijvoorbeeld de behandeling wordt aangepast.

Aris Prins, voorzitter apothekersorganisatie KNMP: ‘Maar ook als mensen meer informatie zouden delen met het apotheekteam zouden we er met elkaar voor kunnen zorgen dat medicijnen minder vaak overblijven!’ 

Het overgrote deel van de ondervraagde patiënten (90%) vindt meer aandacht voor het terugbrengen van overgebleven medicijnen belangrijk. Zij willen hier hun steentje aan bijdragen. Minstens driekwart van de patiënten gaf aan een inzamelweek daarbij stimulerend te vinden.

Medicijnresten in het milieu

Ongeveer 90-95% van de medicijnresten belanden in het water via de urine en ontlasting, het overige deel, 5-10%, door medicijnresten die onzorgvuldig zijn weggegooid. Door de vergrijzing neemt het aantal medicijngebruikers toe, waardoor de hoeveelheid medicijnresten in het milieu toeneemt. Bovendien stijgen de concentraties van medicijnresten in het water, doordat er steeds vaker periodes van droogte voorkomen.

Richard Flipse, programmamanager Ons Water: ‘Een deel van de medicijnresten in water kunnen een negatief effect hebben op waterdieren en op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater.’ Ook vinden we antibiotica in ons oppervlaktewater wat voor verspreiding van resistente bacteriën kan zorgen.

Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG): ‘Antibioticaresistentie vormt een risico voor de volksgezondheid. Het correct omgaan metmedicijnresten is ook daarom belangrijk. Hierin heeft de hele medicatieketen een verantwoordelijkheid: geneesmiddelbedrijven, artsen, apothekers, zorgverzekeraars, gemeenten én patiënten.’ 

Stockfoto






Wellicht interessant