img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-10-2020 14:58

Nieuw hotel gerealiseerd in Nunhem, maar dan voor insecten

Nunhem - 30 oktober 2020 - Op vrijdagochtend 30 oktober werd in Nunhem aan de Caulitenstraat een insectenhotel geplaatst. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder andere wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal en Ron Janssen van IKL Limburg. Een insectenhotel is van onschatbare waarde voor de wilde bij, ze kunnen daar rustig overwinteren, schuilen en hun eitjes leggen. Wij zijn vanochtend een kijkje gaan nemen in Nunhem.

Verbeteren biodiversiteit

De wilde bij staat aan de basis van de biodiversiteit en vormt een belangrijke schakel in onze voedselketen. Zo’n 80% van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen zijn afhankelijk van bijen en andere insecten. Dit komt omdat insecten van bloem naar bloem vliegen, zij zoeken dan naar stuifmeel en nectar. Zo zorgen zij ervoor dat de bloemen worden bevrucht. De vruchten zorgen voor de voortplanting van de plant en hierdoor spelen insecten dus een onmisbare rol in de voortplantingscyclus van vele planten. Helaas gaat het slecht met de wilde bij en is de helft van de 358 wilde bijen in Nederland met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging waar wilde bijen mee te maken hebben is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Een insectenhotel is van onschatbare waarde voor de wilde bij. Ze kunnen daar rustig overwinteren, schuilen en hun eitjes leggen.

Insectenhotels in de gemeente Leudal

Niet alleen in Nunhem wordt een insectenhotel geplaatst. De gemeente Leudal heeft, samen met de provincie Limburg en de stichting IKL, aan nog tien dorpskernen in Leudal insectenhotels aangeboden. Deze worden geplaatst in en rond de dorpskernen op plekken waar burgers zelf al actief bezig zijn in het landschap en aandacht hebben voor biodiversiteit. Op deze manier kunnen de insectenhotels bijdragen aan de bewustwording van andere bewoners. Het plaatsen van de insectenhotels gaat in combinatie met advies van IKL. Er wordt samen met lokale vrijwilligers gekeken hoe de locatie nog beter ingericht kan worden zodat de biodiversiteit verhoogd wordt.

Bedankje

De gemeente Leudal wil door middel van deze insectenhotels de vrijwilligers een warm hart toe te dragen en hen bedanken voor wat zij doen.

Foto en video Leon van Lier

Wellicht interessant