img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-11-2020 12:11

'Paarse Vrijdag' bij SG Sint Ursula

Horn/Heythuysen - 26 november 2020 - Op 11 december organiseert SG Sint Ursula Paarse Vrijdag, een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender-jongeren. St. Ursula wil graag dat elke leerling zich thuis, veilig en geaccepteerd voelt op school en "dat kunnen we alleen samen doen: leerlingen, docenten en ouders. Dus draag die dag paars en dan maken we er een feestelijke actie van waarbij iedereen welkom is!"

img

Paarse Vrijdag werd voor het eerst gehouden in 2010 en vindt in Nederland altijd plaats op de tweede vrijdag van december. Anders dan in de Verenigde Staten en Canada waar Paarse Vrijdag altijd op de derde vrijdag van oktober plaatsvindt, mogelijk omdat 11 oktober al Coming-Outdag is.  

Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van lhbti-jongeren. De kleur paars en de in Noord-Amerika gebruikte naam Spirit Day zijn ontleend aan de paarse baan van de regenboogvlag van de homobeweging, die ‘spirit’ (karakter) symboliseert.

In Nederland wordt 'Paarse Vrijdag' georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA) van homobelangenorganisatie COC. Dit met name omdat uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.

Anders dan in de Verenigde Staten en Canada vindt 'Paarse Vrijdag' in Nederland niet op de derde vrijdag van oktober plaats, maar op de tweede vrijdag van december, mogelijk omdat 11 oktober al Coming-Outdag is.

Foto SG St Ursula

 

Wellicht interessant